Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecko v pohotovosti: Nepriateľské drony nad jeho územím! Stopy vedú do Ruska

Nad nemeckou jadrovou elektrárňou krúžili ruské drony Orlan-10.
Nad nemeckou jadrovou elektrárňou krúžili ruské drony Orlan-10. (Zdroj: X/front_ukrainian)

BERLÍN - Nemecká prokuratúra vyšetruje kvôli možnej sabotáži opakované prelety dronov nad dôležitou priemyselnou zónou v Brunsbüttele na severe krajiny. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Podľa informácií denníka Bild vedú stopy do Ruska. V šlezvicko-holštajnskom Brunsbüttele pri ústí rieky Labe do Severného mora sú okrem iného odstavená jadrová elektráreň, terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) či významný chemický areál.

Prokuratúra vo Flensburgu oznámila, že vyšetrovanie začalo kvôli podozreniu z činnosti agentov zameranej na sabotážne akcie. O pôvode dronov a ich cieľoch ale úrad nezverejnil žiadne podrobnosti. Bulvárny list Bild, ktorý je najpredávanejším denníkom v Nemecku a ktorý často zo zákulisia získava exkluzívne informácie, napísal, že použité boli zrejme ruské drony Orlan-10. Tie majú dolet až 600 kilometrov a dosahujú rýchlosť 100 kilometrov za hodinu.

archívne video

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

Portál magazínu Der Spiegel uviedol, že nasadené drony nemeckej polície nedokázali s cudzími bezpilotnými prostriedkami udržať krok. Napísal tiež, že s pomocou detekčných prístrojov sa však podarilo zistiť, že drony nepoužívali komerčne dostupnú technológiu čínskej spoločnosti DJI, preto by mohlo ísť o vojenské bezpilotné stroje. Podľa agentúry DPA polícia spolupracuje s nemeckou armádou, od ktorej získava radarové údaje.

Prvé prelety dronov

Prvé prelety dronov nad kritickou infraštruktúrou v Brunsbütteli boli podľa Bildu zaznamenané 8. augusta. Stroje zrejme štartovali z civilných lodí v Severnom mori. Následne bolo spozorovaných niekoľko ďalších letov, zatiaľ posledné v noci na dnes. Napríklad 20. augusta preletel jeden dron priemyselný areál ChemCoast Park Brunsbüttel. Drony tiež opakovane narušili bezletovú zónu nad odstavenou jadrovou elektrárňou.

NATO v Nemecku v pohotovosti

Severoatlantická aliancia vyhlásila na leteckej základni v Geilenkirchene na západe Nemecka druhý najvyšší bezpečnostný stupeň. Vo štvrtok večer o tom informoval internetový portál magazínu Der Spiegel. Deje sa tak kvôli informáciám od spravodajských služieb, ktoré naznačujú možné ohrozenie. Všetci pracovníci základne, ktorí nie sú potrební pre prípadné vojenské nasadenie, boli poslaní domov, uviedol hovorca základne.

Druhý najvyšší bezpečnostný stupeň, v žargóne NATO označovaný ako "Charlie", znamená napríklad, že sú k dispozícii informácie o tom, že je veľmi pravdepodobná nejaká forma teroristickej akcie proti aliancii. "Nejde o dôvod na znepokojenie, ide o čisto preventívne opatrenie, ktorého cieľom je zabezpečiť, že budeme môcť pokračovať v našich kriticky dôležitých operáciách," povedal hovorca. O okolnostiach, ktoré viedli k vyhláseniu druhého najvyššieho bezpečnostného stupňa, hovoriť odmietol.

Polícia v Geilenkirchene vo štvrtok večer bez ďalších podrobností potvrdila, že má výjazd. Reportér agentúry DPA uviedol, že na mieste boli policajné vozidlá a že na elektronických displejoch a tabuliach pri vjazde na základňu svietilo písmeno "C".

Minulý týždeň v Nemecku vyvolala podozrenie na sabotáž namierenú proti bundeswehru poškodená vodáreň v kasárňach v Kolíne nad Rýnom. Zároveň tam bola objavená diera v plote areálu, ktorého súčasťou je aj vojenské letisko. Následne sa ukázalo, že o sabotáž nešlo. Der Spiegel uvádza, že v kasárňach boli sprísnené bezpečnostné opatrenia, bezpečnostný stupeň sa však nezvyšoval.

Viac o téme: KriminalitaSabotážRuskoNemeckoDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu