Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Chorvátsko a Taliansko ovládol sliz: Vidieť ho až z vesmíru! Je nebezpečný pre ľudí? Odborníci v tom majú jasno!

Kvety slizu (bielou farbou) aj fytoplanktónu (zelenou farbou) pri pobreží Rimini, zachytený satelitom Copernicus
Kvety slizu (bielou farbou) aj fytoplanktónu (zelenou farbou) pri pobreží Rimini, zachytený satelitom Copernicus (Zdroj: Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2)

ZÁHREB/RÍM – Chorvátske a talianske pobrežie sa po mnohých rokoch sfarbilo do biela a zelena. Jadranské a Tyrrhénske more zaplavil sliz, ktorý je nepríjemný nielen pre dovolenkárov, ale aj rybárov a podľa satelitu Copernicus je viditeľný dokonca aj z vesmíru.

V posledných týždňoch bolo v severnom Jadranskom mori ale aj na talianskom pobreží pozorované zvýšené množstvo fytoplanktónu. Nepríjemný sliz je produkovaný špecifickými druhmi mikroskopických rias a bielkovín a vzniká v momente, keď je v mori veľké množstvo polysacharidov produkovaných jednobunkovými riasami fytoplanktónu, teda látok, ktoré majú tendenciu sa hromadiť a vytvárať hustú sieť, informujú talianske médiá.

Vyjadrenie PS k Štefanovi Kuffovi a SNS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlavnou príčinou prítomnosti slizu v mori je zmena klímy a zvyšovanie teploty vôd. Sliz sa v moriach objavuje v lete, v období, keď je v moriach nedostatok a nerovnováha živín a abnormálne vysoké teploty spôsobujú nadmernú produkciu fytoplanktónu.

Kvety slizu (bielou farbou) aj fytoplanktónu (zelenou farbou) pri pobreží Rimini, zachytený satelitom Copernicus
Zobraziť galériu (1)
Kvety slizu (bielou farbou) aj fytoplanktónu (zelenou farbou) pri pobreží Rimini, zachytený satelitom Copernicus  (Zdroj: Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2)

Hoci je sliz nepríjemný na pohľad a niektorých dovolenkujúcich odrádza od kúpania, pre ľudské zdravie nebezpečenstvo nepredstavuje. Tento jav nie ani znakom znečistenia vody a nemá dôsledky dokonca ani na morský ekosystém. Okrem talianskeho pobrežia a konkrétne častí Marche a Romagne, najviac nepríjemného slizu zaznamenali v Jadranskom mori.

Aj na túto skutočnosť majú ale vedci vysvetlenie. Jadranské more je plytšie, má vyššiu teplotu a obsahuje viac rias. Podľa morskej biologičky Cristini Mazziotti má Jadranské more vplyvom silných dažďov menej soli, čo nahráva riasam, ktoré sliz produkujú. Fenomén dovolenkovej sezóny 2024 sa dokonca podarilo zachytiť aj satelitu Sentinel-2, riadeného Európskou vesmírnou agentúrou, ktorý pozoruje Zem pre vesmírny program Európskej únie. Kvet fytoplanktónu je tak viditeľný až z vesmíru a ukazuje kvety slizu (sfarbené bielou farbou) a fytoplanktónu (zelenou farbou) pri pobreží Rimini.

Viac o téme: SlizTalianskoChorvátskoFytoplanktón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu