Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Katastrofa v Grécku: Masový úhyn rýb, dovolenkári hovoria o neznesiteľnom smrade, vedci prezradili prekvapivý dôvod!

Masívny úhyn rýb odradil turistov, reštauráciám klesli tržby o takmer 80%
Masívny úhyn rýb odradil turistov, reštauráciám klesli tržby o takmer 80% (Zdroj: Twitter/@DisasterTrackHQ)

VOLOS – Úrady v strednom Grécku vo štvrtok informovali, že z okolia prístavu Volos vylovili viac ako 100 ton mŕtvych rýb. Malé grécke prístavné mesto obľúbené u turistov tak bojuje s neznesiteľným zápachom. Vedci v týchto dňoch potvrdili, čo stojí za masívnym úhynom rýb.

Scény ako z apokalypsy. Už vo štvrtok miestne médiá informovali, že rybárske lode sa do prístavu vzdialeného asi 320 km severne od Atén vlečú cez striebristú pokrývku mŕtvych rýb. Viac ako 100 ton rýb sa stalo zrejme obeťou zmeny klímy a prístav bol znečistený už od začiatku týždňa, informuje New York Times.

Pietny akt kladenia vencov v pamätníku v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa vedcov ide s najväčšou pravdepodobnosťou o výsledok kombinácie globálneho otepľovania a nedostatočného hospodárenia s vodou. Extrémne horúčavy na juhu Európy tento rok spôsobili aj častejšie požiare, úmrtia súvisiace s horúčavami ale aj záplavy.

Podľa odborníkov boli ryby zrejme vytlačené po prúde do Volosu z oblasti jazera Karla, mokrade chránenej Európskou úniou, kde stúpla hladina vody po veľkej búrke ešte minulú jeseň. Vtedy mala voda zaplaviť až 20 000 hektárov pôdy, no extrémne horúčavy toto leto spôsobili, že veľká časť vody sa vyparila a obrovské masy rýb zostali v ubúdajúcich vodách s nedostatkom kyslíka. Miestne úrady ale mohli zrejme tragédii zabrániť, ak by z oblasti mokradí ryby odstránili.

Viac informácií ku katastrofe zrejme ukáže až vyšetrovanie, ktoré určí, do akej miery sú úrady zodpovedné za to, že nezabránili vodám jazera Karla v presakovaní do mora. Starosta mesta Volos Achilleas Beos uviedol, že pred možným následkom záplav varoval už minulý rok a katastrofu označil za „ekologický zločin“. Kritizoval regionálny úrad a obvinil ho z príliš pomalého konania.

V súvislosti s masívnym úhynom rýb ale v okolí Volosu vymizli aj turisti, ktorí túto časť pravidelne navštevovali a tržby rybích taverien tak rapídne klesli. Niektorí dokonca hovoria o poklese tržieb o 80 %. „Ten zápach je neznesiteľný, za 25 rokov čo vediem reštauráciu som nič podobné nevidel,“ dodal majiteľ jednej z miestnych reštaurácií. Regionálne orgány si v týchto dňoch prenajali niekoľko desiatok strojov aby mŕtve ryby vylovili z mora a naložili ich na nákladné autá smerujúce do spaľovne.

Viac o téme: GréckoVolosMasívny úhyn rýbStredné Grécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu