Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Hygienici aktualizovali ZOZNAM vôd na kúpanie: Pohoreli ďalšie známe kúpaliská! Hrozba v detských bazénoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Cez víkend nás opäť čakajú horúčavy a tak mnohí využijú slnečné počasie na výlet pri vodu. Predtým si však treba poriadne rozmyslieť, kam so svojou rodinou pôjdete. Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR aktualizoval stav prírodných a umelých kúpalísk. Pohoreli aj detské bazény v obľúbených kúpaliskách.

archívne video

Na Zemplínskej šírave pribudla atrakcia, výletná loď Labe začína plavby (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informuje, že v 34. kalendárnom týždni (k 23. augustu) bola v prevádzke väčšina umelých a prírodných kúpalísk, ktoré počas kúpacej sezóny 2024 plánovali prevádzku. Regionálne úrady verejného zdravotníctva na prevádzkovaných kúpaliskách vykonávali štátny zdravotný dozor a pokračovali aj v monitorovaní kvality vody na kúpanie na vybraných prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa.

Prírodné kúpaliská a vodné plochy

Hygienici aktualizovali ZOZNAM vôd
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)
Vysvetlivky: VN - vodná nádrž; ATC - autokemping; VD - vodné dielo; RO - rekreačná oblasť

Na základe posledných odberov je z dôvodu prekročenia limitnej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov voda na kúpanie nevyhovujúca a kúpanie sa neodporúča na lokalitách Laborec Humenné (odber 10. júla). Na Štrkovisku Čaňa (odber 18. júla), Plážovom kúpalisku JAZERO v Košiciach (odber 7. augusta), Štrkovisku Gbely Adamov (odber 24. júla) a RO Gazarka Šaštín Stráže (odber 24. júla) bolo zaznamenané významné prekročenie zdravotne významných biologických ukazovateľov. "Voda nie je vhodná na kúpanie - kúpanie predstavuje akútne nebezpečenstvo a zvýšené zdravotné riziko pre kúpajúcich sa," varujú hygienici.

Prírodné plážové kúpalisko Jazero v mestskej časti Košice – Nad jazerom
Zobraziť galériu (8)
Prírodné plážové kúpalisko Jazero v mestskej časti Košice – Nad jazerom  (Zdroj: TASR – František Iván)

Na Štrkoviskovom jazere Kava, Komárno (odber 13. augusta) a na Delni (odber 15. augusta) bolo zistené prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl-a, čo môže znamenať pre kúpajúcich sa zdravotné riziko. "Na VN Duchonka (odber 5. augusta) a na Vinianskom jazere (odber 20. augusta) sa neodporúča kúpanie pre citlivé populačné skupiny, ako sú deti, alergici a osoby s oslabeným imunitným systémom z dôvodu zvýšených hodnôt ukazovateľa cyanobaktérie a chlorofyl-a," informujú hygienici s tým, že u dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú.

Odbor hygieny tiež dodáva, že na základe predbežných výsledkov analýz vzoriek vôd odobratých 21. augusta odporúčanie nekúpať sa pre deti, alergikov, osoby s oslabeným imunitným systémom a tehotné ženy platí aj pre Veľké Kolpašské jazero z dôvodu nevyhovujúcej biologickej kvality vody na kúpanie.

Veľké Kolpašské jazero
Zobraziť galériu (8)
Veľké Kolpašské jazero  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Voda na Zelenej vode - Kurinec, Rimavská Sobota je vhodná na kúpanie s mierne zhoršenými vlastnosťami, a to z dôvodu zníženia priehľadnosti a prekročenia medznej hodnoty chlorofylu-a (odber 6. augusta)," pokračujú hygienici. Znížená priehľadnosť bola zistená na vodných plochách Lipovina - Bátovce, GEČA, IZRA, Jazero Krpáčovo - Horná Lehota, Veľké Uherce, Nitrianske Rudno, Šútovské jazero - Kraľovany Rieka, VD Orava – ATC Jami. V týchto prípadoch ide o zdravotne nevýznamné ukazovatele a na týchto lokalitách je naďalej umožnené rekreačné kúpanie, avšak so zvýšenou opatrnosťou.

V prípade kúpalísk pohoreli aj obľúbené lokality

Povolenie na prevádzku malo na konci 34. týždňa 183 umelých kúpalísk a 557 bazénov.

Hygienici aktualizovali ZOZNAM vôd
Zobraziť galériu (8)

Nedodržanie mikrobiologickej kvality vody na kúpanie bolo preukázané na základe ostatných odberov z 33. týždňa v Bazénoch Kurinec v Rimavskej Sobote (odber 12. augusta), v bazénoch Letného kúpaliska Lučenec (odber 12. augusta), v starom plaveckom bazéne na Plážovom kúpalisku Aqualand v Banskej Bystrici (odber 14. augusta) ale aj v neplaveckom bazéne II. na Kúpalisku Bretka (odber 14. augusta).

Rovnaký problém zistili aj v detskom bazéne kúpaliska AQUARUTHENIA vo Svidníku (odber 13. augusta), v obľúbenom detskom vonkajšom bazéne kúpaliska AquaCity Poprad (12.8.2024), v bazénoch Letného kúpaliska Plaza Beach v Prešove (odber 15. augusta), v plaveckom bazéne na Kúpalisku Remata (odber 15. augusta), v neplaveckom bazéne č. 2 na Letnom kúpalisku Pažiť v Bánovciach nad Bebravou (odber 14. augusta), vo vonkajšom oddychovom bazéne B6 na kúpalisku Termály Malé Bielice (odber 13. augusta), aj v bazéne pre deti B2 na Kúpalisku Modrá perla vo Veľkých Úľanoch (odber 13. augusta).

Hygienici aktualizovali ZOZNAM vôd
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

V ostatných prípadoch išlo o nedodržanie odporúčaných limitov pre zdravotne nevýznamné fyzikálno-chemické ukazovatele kvality vody na kúpanie. "V bazénoch, v ktorých boli zistené nedostatky v kvalite vody na kúpanie, prevádzkovatelia v priebehu aktuálneho týždňa vykonali opatrenia na zlepšenie kvality vody na kúpanie a odoberali vzorky na overenie účinnosti vykonaných opatrení. Prevádzka bazénov sa obnovuje po predložení vyhovujúcich výsledkov," konštatuje na záver odbor hygieny.

Kvalitu vody si skontrolujete na interaktívnej mape

Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil pre verejnosť interaktívnu mapu s informáciami o kvalite vody na kúpanie na prírodných vodných plochách a umelých kúpaliskách. Na mape sú rôznymi ikonami zobrazené vodné plochy rôzneho typu (prírodné vodné plochy s organizovanou aj s neorganizovanou rekreáciou a umelé kúpaliská), ktoré u nás využíva verejnosť na kúpanie. Na mape je možné zobraziť osobitne prírodné vodné plochy a umelé kúpaliská.

Hygienici aktualizovali ZOZNAM vôd
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Prezrite si tiež profily a zoznam 35 lokalít zaradených vodné plochy so štatútom „voda určená na kúpanie" (VUK) pre kúpaciu sezónu 2024.

Viac o téme: BazényKontrolyKúpaliskáÚrad verejného zdravotníctva SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu