Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Filipíny súhlasili so žiadosťou USA dočasne prijať afganských žiadateľov o azyl

Vlajka Spojených štátov
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

MANILA - Filipíny v utorok uviedli, že súhlasia so žiadosťou Spojených štátov o dočasné prijatie obmedzeného počtu Afgancov, ktorí utekajú pred vládou radikálneho hnutia Taliban a čakajú na vybavenie špeciálnych imigračných víz do USA. V utorok o tom informovalo filipínske ministerstvo zahraničných vecí.

Spojené štáty prevezmú na základe dohody na seba všetky výdavky na afganských štátnych príslušníkov ako strava, ubytovanie, bezpečnosť, zdravotná starostlivosť a doprava, spresnila hovorkyňa filipínskeho ministerstva zahraničných vecí Teresita Dazaová. Každý žiadateľ o azyl bude mať podľa jej slov povolenie zostať v krajine najviac 59 dní."Všetci žiadatelia budú podrobení úplnej bezpečnostnej previerke zo strany filipínskych úradov a pred príchodom by si mali zabezpečiť príslušné vstupné víza v súlade s filipínskymi zákonmi a predpismi," uviedla Dazaová. Dohodu musí pred vstupom do platnosti ešte schváliť filipínsky prezident Ferdinand Marcos.

Ministerstvo neoznámilo, koľko afganských štátnych príslušníkov prijme. V minulosti sa však uvádzalo, že USA požiadali svojho spojenca v juhovýchodnej Ázii o prijatie najmenej 50.000 takýchto žiadateľov o azyl.Filipínske úrady informovali, že do úvodnej fázy bude zapojených 600 Afgancov, väčšina ktorých spolupracovala s americkou vládou alebo boli považovaní za oprávnených na špeciálne imigračné víza USA, no zostali krajine, keď sa Washington v roku 2021 stiahol z Afganistanu.

Spočiatku vyjadrili obavy

Filipínsky zákonodarcovia spočiatku vyjadrili obavy týkajúce sa bezpečnostných a právnych otázok súvisiacich so žiadosťou USA vrátane neistoty v spojitosti so zamietnutím žiadosti imigrantov.Hnutie Taliban sa dostalo v Afganistane rýchlo späť k moci po tom, čo americký prezident Joe Biden stiahol v roku 2021 z krajiny amerických vojakov. V uplynulých rokoch Taliban zaviedol v Afganistane prísnu interpretáciu islamu, ktorá výrazne diskriminuje ženy a dievčatá.

Viac o téme: AzylUSAFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu