Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Špionáž v prospech Číny? Bývalého čínskeho disidenta obvinili v USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Muž z New Yorku bol obvinený zo špionáže v prospech čínskej vlády, ktorej sa dopustil, keď v Spojených štátoch údajne sledoval čínskych prodemokratických aktivistov a disidentov. S odvolaním sa na ministerstvo spravodlivosti USA o tom v noci na štvrtok informovala agentúra Reuters.

Ministerstvo spravodlivosti USA tvrdí, že Yuanjun Tang (67) pôsobil ako agent v rokoch 2018-23, pričom plnil pokyny čínskeho ministerstva štátnej bezpečnosti. Tang poskytol spravodajským dôstojníkom ministerstva informácie o jednotlivcoch a skupinách, ktoré Čína považuje za potenciálne ohrozenie svojich záujmov. Tang sledoval aj prominentných čínskych disidentov žijúcich v USA.

archívne video

Hajšel v Európskom parlamente o správe, ktorá požaduje kontrolu nad špionážnymi softvérmi (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa zistení vyšetrovateľov Tang pomohol zástupcom čínskeho rezortu infiltrovať sa do skupinového chatu na šifrovanej aplikácii na odosielanie správ, ktorú používajú mnohí čínski disidenti.

Je tiež podozrivý z poskytnutia zavádzajúcich vyhlásení pre americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), keď tvrdil, že už nemá prístup k e-mailovému účtu, ktorý svojho času používal na komunikáciu so svojím riadiacim dôstojníkom na čínskom ministerstvom. Tang je bývalý čínsky občan, ktorý bol za svoje aktivity v disente v Číne aj väznený. V USA mu najskôr udelili politický azyl a neskôr i občianstvo.

Viac o téme: AgentŠpionážUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu