Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Filipíny odporučili svojim námorníkom, aby sa vyhýbali Červenému moru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Instagram/lorenprom)

MANILA - Filipíny v piatok vyzvali svojich námorníkov, aby sa vyhýbali Červenému moru, keďže tam jemenskí húsijskí povstalci útokmi naďalej ohrozujú námornú dopravu. Informuje o tom agentúra AFP.

"Občania Filipín by sa mali tejto oblasti úplne vyhýbať, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné pre ich živobytie," oznámilo vo vyhlásení filipínske ministerstvo zahraničných vecí. Ako dôvod uviedlo "eskaláciu konfliktu v Červenom mori, ktorá predstavuje nebezpečenstvo pre všetkých filipínskych námorníkov pracujúcich v tejto oblasti". Rezort diplomacie dodal, že námorníci by sa mali vzhľadom na riziká "obozretne rozhodnúť" a využiť svoje právo na odmietnutie plavby.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o vojenskej misii EÚ v Červenom mori (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ministerstvo vydalo odporúčanie po tom, ako 23 Filipíncov zachránili z ropného tankera Sounion, ktorý v stredu zasiahli projektily západne od jemenského prístavného mesta Hudajda. Tanker po útoku stratil výkon motorov a schopnosť manévrovať. Z paluby evakuovali aj dvoch ruských občanov.

K zodpovednosti za útok sa prihlásili jemenskí húsíovia, ktorí od začiatku vojny v Pásme Gazy pravidelne ohrozujú námornú dopravu v Červenom mori. Tvrdia, že tak robia na znak solidarity s Palestínčanmi.

Filipínski námorníci tvoria výrazný podiel vo svetovom lodnom priemysle. Manila uviedla, že tanker Sounion bol deviatou loďou s Filipíncami na palube, na ktorú zaútočili húsíjskí povstalci. Jeden občan Filipín je nezvestný od júnového útoku na loď MV Tutor v Červenom mori a 17 filipínskych členov posádky lode Galaxy Leader je v zajatí húsíov od vlaňajšieho novembra, keď plavidlo uniesli, pripomína AFP.

Viac o téme: NámorníciJemenFilipínyČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu