Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izrael opäť útočil! Zasiahol sklad zbraní Hizballáhu v Libanone

Izraelský útok na juhu Libanonu
Izraelský útok na juhu Libanonu (Zdroj: TASR/AP/Mohammed Zaatari)

BEJRÚT - Izrael v pondelok zasiahol sklady zbraní libanonského militantného hnutia Hizballáh v údolí Bikáa na východe Libanonu. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Libanonská tlačová agentúra NNA uviedla, že tri miesta na východe Libanonu sa v pondelok večer stali terčom "nepriateľských izraelských náletov". Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva si útok vyžiadal osem zranených vrátane dvoch sýrskych dievčat vo veku päť a 15 rokov.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Od začiatku vojny v Pásme Gazy dochádza k takmer každodenným cezhraničným útokom medzi izraelskou armádou a Hizballáhom. Tieto útoky si vyžiadali v Libanone približne 582 obetí, prevažne bojovníkov, no tiež najmenej 128 civilistov. Na izraelskej strane podľa údajov armády zahynulo 22 vojakov a 26 civilistov, informuje AFP. Izraelské útoky podľa Reuters pravidelne cielia na bojovníkov Hizballáhu a raketové odpaľovacie zariadenia, pričom zásahy skladov zbraní sú zriedkavejšie.

V sobotu izraelská armáda oznámila, že zo vzduchu zaútočila na sklad zbraní libanonských militantov. Pri útoku zahynulo najmenej desať ľudí vrátane dvoch detí. V júli útočila na sklad zbraní v meste Adlún na juhu Libanonu zhruba 30 kilometrov od hraníc s Izraelom. Hizballáh sa v pondelok prihlásil k útokom na vojenské pozície na severe Izraela. Militanti pomocou dronu zaútočili na vojenské objekty, ako aj na izraelské jednotky, ktoré sa údajne pohybovali v tesnej blízkosti hranice.

Viac o téme: SkladZbraneútok IzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu