Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Hamas podľa Bidena ustupuje od dohody prímeria v Pásme Gazy

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

CHICAGO - Americký prezident Joe Biden v utorok vyhlásil, že palestínske militantné hnutie Hamas "ustupuje" od dohody o prímerí s Izraelom, ktorá sa týka vojny v Pásme Gazy.

"Je to stále v hre (dohoda), ale nedá sa to predpovedať," povedal prezident, keď sa pripravoval na odchod z Chicaga po svojom prejave na nominačnom zjazde Demokratickej strany. "Izrael hovorí, že to môžu vyriešiť... Hamas však teraz cúva," doplnil Biden.Hamas podľa vysokopostaveného predstaviteľa palestínskeho radikálneho hnutia Usámu Hamdána už sprostredkovateľom potvrdil, že nepotrebuje "vyjednávanie o prímerí v Gaze", ale dohodu o "mechanizme implementácie", píše Reuters.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Rokovania s cieľom dosiahnuť prímerie a prepustenie rukojemníkov sa usilujú sprostredkovať USA, Katar i Egypt. Posledné kolo sa uskutočnilo minulý týždeň v katarskej Dauhe. Hnutie Hamas tam svojich zástupcov nevyslalo a v nedeľu odmietlo návrhy predložené na týchto rokovaniach. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obvinilo, že marí snahy o dosiahnutie dohody.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok povedal, že rokovania, o ktoré sa v týchto dňoch usilujú medzinárodní sprostredkovatelia, sú možno poslednou príležitosťou na dosiahnutie dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy.

Viac o téme: PrímerieUSAGazaHamasJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu