Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Ničivé búrky v Česku: Voda zaplavila ulice a napáchala obrovské škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Záchranný útvar HZS ČR)

PRAHA - Silná búrka sa v nedeľu popoludní prehnala západnými a južnými Čechami, v okrese Prachatice napáchala škody. Po intenzívnych zrážkach absolvovali hasiči viacero výjazdov.

Obec Stachy v okrese Prachatice "zasiahla veľmi intenzívna búrka s úhrnom zrážok zrejme cez 80 milimetrov", uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociálnej sieti. V obci napáchala búrka škody na súkromnom aj verejnom majetku," povedal tamojší starosta Petr Lampa.Hasiči v Juhočeskom kraji absolvovali popoludní viac ako 20 výjazdov, najmä v okresoch Prachatice a Strakonice. "V šestnástich prípadoch čerpali vodu. Niekoľkokrát práve v obci Stachy a v meste Vimperk," informovala hovorkyňa juhočeských hasičov Vendula Matejů. Dodala, že v Strakoniciach vyťahovali hasiči z vody auto, ktoré uviazlo pod viaduktom.

Zvýšený počet zásahov s prechodom búrok zaznamenali hasiči aj v ďalších oblastiach. V Stredočeskom kraji zasahovali v okrese Kladno, išlo najmä o odčerpávanie vody, popísal hovorca stredočeských hasičov Jan Sýkora. Búrka sa odtiaľ presunula nad Prahu.

Pražské letisko Václava Havla dôsledku silného dažďa prerušilo odbavovanie, povedala hovorkyňa letiska Eva Krejčí, ktorá avizovala aj možné meškania letov.Medzi mestami Dačice a Slavonice v Juhočeskom kraji bola prerušená vlaková doprava pre možné poškodenie železničnej trate, uviedli České dráhy.

Podvečer dorazili silné búrky na Vysočinu. Hasiči tam hlásili viacero výjazdov. Najviac ich bolo v meste Humpolec, kde museli odčerpávať vodu z niekoľkých ulíc, informovali miestni hasiči. Problémy hlásili aj na diaľnici D1, kde sa na vozovku dostalo bahno.Na južnej Morave zasahovali hasiči najmä v súvislosti s popadanými stromami v okresoch Znojmo a Brno, zranenia neevidovali. Búrka prerušila aj koncert na hrade Špilberk.

Českom sa prehnali silné búrky, hasiči zasahovali takmer v 900 prípadoch

Českom sa v nedeľu prehnali silné búrky, ktoré spôsobili komplikácie v doprave a škody na majetku. Hasiči zasahovali v takmer 900 prípadoch, najčastejšie odčerpávali vodu, vyslobodzovali autá z lagún a odpratávali popadané stromy. Uviedli to v pondelok na sociálnej sieti X."Počas víkendu sme riešili 878 udalostí. Najčastejšie išlo o technické pomoci: čerpanie vody, vyslobodzovanie vozidiel z lagún, monitoring hladiny riek alebo odstraňovanie stromov z komunikácií," spresnili hasiči. Najviac udalostí zaznamenali hasiči v Stredočeskom kraji, ktorí zasahovali v 289 prípadoch. Viac než 100 udalostí riešili aj hasiči v Prahe a Královohradeckom kraji.

Búrky sa v Česku začali tvoriť v nedeľu popoludní a postupovali od západu Čiech cez Prahu až na Moravu a Sliezsko. Najsilnejšie zasiahnutými okresmi boli podľa meteorológov Rokycany v Plzenskom a Prachatice v Juhočeskom kraji. V týchto miestach spadlo podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) 80 až 100 milimetrov zrážok, čo spôsobilo veľké škody.

Počasie tiež komplikovalo dopravu na cestách a železniciach. Podľa servera Novinky.cz boli problémy napríklad na diaľnici D1 pri Humpolci, kde sa na cestu dostal príval bahna. V železničnom úseku medzi mestami Dačice a Slavonice v Juhočeskom kraji nejazdia vlaky pre podozrenie z podomletia trate. Z dôvodu silného dažďa muselo prerušiť odbavovanie aj pražské letisko. Cestujúcich v nedeľu upozornilo, že pre nepriaznivé počasie môže dochádzať k meškaniu letov.V pondelok meteorológovia očakávajú postupné zoslabnutie zrážok na miestach, kde ešte prší. Zároveň varovali pred možným rýchlym vzostupom hladín najmä menších tokov. Stupne povodňovej aktivity sa však podľa nich nedosiahnu. Pondelok bude v Čechách podľa ČHMÚ pravdepodobne najchladnejším dňom v tomto týždni.

Viac o téme: ZáplavyPočasieČeskoBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu