Štvrtok12. september 2024, meniny má Mária, Mia, zajtra Ctibor, Tobiáš, Tobias

Slovensko zápasí so silnými búrkami! VIDEO Nitra je opäť pod vodou, padali aj krúpy! Zajtra bude ešte horšie

 Zobraziť galériu (15)
(Zdroj: SHMÚ, Repro foto FB/Facebook/Dopravný servis-Nitra a okolie, FB/Severe Weather Slovakia o.z.)

BRATISLAVA - Od silných víkendových búrok sme si poriadne ešte neoddýchli a už nás čakajú ďalšie. Prvá vlna by mala prísť už dnes, no výraznejšie by nás mali zasiahnuť zajtra. Dobrou správou však je, že po nich by sa malo vrátiť príjemné letné počasie.

20:00 Silná búrka, ktorá sa prehnala obcou Madunice v okrese Hlohovec

19:05  Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michaely Gundovej absolvovali hasiči doteraz 19 výjazdov v súvislosti s počasím na území celého Nitrianskeho kraja. Výjazdy hasičov súviseli predovšetkým s technickými zásahmi, spresnila Gundová. "Likvidovali popadané konáre a polámané stromy na cestách, odčerpávali vodu." Mestské stredisko služieb v Nitre zatiaľ výraznejšie škody na mestskom majetku neeviduje. "Nahlásený je spadnutý konár v parku, to budeme riešiť. Cez mestskú políciu alebo hasičov nemáme hlásené problémy, ktoré by muselo riešiť mesto," potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

18:45 Silná búrka, ktorá sa prehnala Nitrou, priniesla so sebou okrem zatopených ulíc aj krúpy. V centre Nitry padali až 2-centimetrové krúpy, informuje iMeteo.sk. Podľa jeho informácií trvalo krupobitie približne 5 minút, no bolo také intenzívne, že obyvatelia Kalvárie sa báli, že im vybije okná. 

18:40 V Hlohovci spadol kvôli silnej búrke na vozovku strom. Búrky tam sprevádzajú krúpy a silný vietor. 

 

⚠️ Búrky doprevádza silný vietor a krúpy, preto prosím opatrne na cestách... 📸 Marcel Hlbočan, Hlohovec 🤟DonP

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Tuesday, August 20, 2024

18:30 Búrky sa presúvajú aktuálne do Trnavy a Bratislavy. Sprevádzané sú silným vetrom, krupobitím a výdatným lejakom. Podľa informácií iMeteo.sk doteraz udrelo viac ako 15 700 bleskových výbojov. Búrky neutíchajú a utorkový večer sa tak na západnom Slovensku nesie vo veľmi búrlivom duchu. 

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

17:48 Nitra je opäť zatopená. Intenzívny lejak hlásia obyvatelia aj spred Mlynov priamo v centre na Hviezdoslavovej, Štefánikovej a Hodzovej ulici. Veľký problém hlásia aj na Dobšinského ulici, kde varujú ostatných vodičov na lietajúce poklopy z kanálov. Búrka trvá v Nitre už 30 minút.

 

NITRA SA OCITLA POD VODOU Centrum Nitry zasiahla veľmi intenzívna búrka, ktorá dokonca priniesla aj 2 cm krúpy. Lejak...

Posted by www.iMeteo.sk on Tuesday, August 20, 2024

17:40 SHMÚ aktualizoval výstrahy pred búrkami. Druhý stupeň výstrahy platí v okresoch Galanta, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Šaľa. V okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 90 kilometrov za hodinu a s krúpami. Vo väčšine ďalších krajov na Slovensku je vydaná výstraha pred búrkami prvého stupňa.

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

17:38 Aktuálny búrkový radar

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

17:32 V Banskej Bystrici padali aj krúpy.

17:30 Dnes sa v čase 16.05 h v okolí mesta Topoľčany vyskytol pravdepodobne jav zvaný Dust Devil (Prachový diabol), informuje občianske združenie Severe Weather Slovakia.

17:20 V Tlmačoch spadlo už 57 mm zrážok, informuje iMeteo.sk. O niekoľko kilomatrov ďalej v Novom Tekove spadlo už 59 mm a toto číslo nie je konečné, keďže naďalej tu prší. Okrem hustého dažďa vyčíňa aj silný vietor, miestni hlásia spadnutý strom, ktorý zablokoval cestu za Tlmačmi smerom do Malých Kozmáloviec. Na mieste padali aj krúpy.

17:10 Búrka a hustý dážď opäť spôsobili problémy v doprave v Nitre. Na Zobore nestíha kanalizácia a na vozovke je veľa vody, upozorňuje dopravný servis na sociálnej sieti. V Nitre padali aj krúpy.

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Dopravný servis-Nitra a okolie )

 

ℹ️ (17:05) KRÚPY ⛈️😬

Posted by Počasie v Nitre on Tuesday, August 20, 2024

16:00 Aktuálny búrkový radar

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

15:10 V okresoch Brezno, Zvolen a Revúca počas utorka hrozia prívalové povodne. SHMÚ vydal hydrologické výstrahy druhého stupňa. "Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov," uviedol SHMÚ. Zároveň výstrahy prvého stupňa pred povodňami platia v okresoch Martin, Turčianske Teplice, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Banská Bystrica.

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

15:00 Keďže je dnes veľmi slabé prúdenie, a tak sa búrky takmer nepohybujú, informuje SHMÚ. "Výdatné zrážky teda prinášajú priamo nad miesto, nad ktorým vznikli - práve vysokými úhrnmi zrážok sú dnešné búrky nebezpečné," dodáva s tým, že ich najviac vzniká v severnej polovici Banskobystrického kraja a v blízkom okolí. "Nové búrky vznikajú na periférii tých predošlých s miernou prevahou rastu smerom na juh až juhozápad a táto propagácia by mala postupne prevážiť," predpovedá.

 

Dnes je veľmi slabé prúdenie, a tak sa búrky takmer nepohybujú. Výdatné zrážky teda prinášajú priamo nad miesto, nad...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, August 20, 2024

14:40 Silné búrky zasiahli po 14.00 h časť stredného Slovenska a to Čierny Balog, Sihlu a širšie okolie. Búrky už trápia aj Skalku, Demänovskú Dolinu, Mýto pod Ďumbierom, Zaježovú, Sásu, Kremnicu, Muránsku Hutu, Muránsku Planinu, Ponitrie a ich okolie.

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

V tejto súvislosti meteorológia zo SHMÚ aktualizovali výstrahy pred búrkami na druhý stupeň pre okresy Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno, Žiar nad Hronom, Zvolen a Detva. Zvýšená výstraha platí do 16.00 h.

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hrozia silné búrky

Naše územie zasiahne ďalšia vlna výrazných búrok, ktoré môžu spôsobiť problémy, varuje portál iMeteo.sk. Podľa neho by prvá vlna mala prísť už dnes, no tie najintenzívnejšie nás čakajú v stredu.  Dôvodom je, že bude postupovať studený front, na ktorom sa budú tvoriť búrky. Po jeho prechode však opäť dôjde k výraznému zlepšeniu počasia a upokojeniu situácie.

Predpoveď na stredajšie poludnie
Zobraziť galériu (15)
Predpoveď na stredajšie poludnie  (Zdroj: Windy.com)

Na utorok platia výstrahy, hrozia nebezpečné javy

V priebehu dnešného dňa treba počítať s tvorbou búrok najskôr v oblasti hôr stredného Slovenska a postupne sa začnú rozširovať smerom nad západné Slovensko. Popoludňajšie a večerné búrky budú nebezpečné tým, že môžu prinášať intenzívne zrážky, pri ktorých hrozia prívalové povodne.

Búrky budú medzi 11.00 h až 18.00 h sústredené do oblasti stredného Slovenska a po 16.00 h by sa malo ťažisko búrok presunúť nad západné Slovensko, kde sa budú vyskytovať až do zhruba 19.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa, vyhlásil ho v okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

Za 30 minút môže na danom území spadnúť aj 30 milimetrov zrážok. Vietor môže fúkať rýchlosťou až 23 metrov za sekundu. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," upozornili meteorológovia. Výstrahy pred búrkami sú predbežne v platnosti od 11.00 do 18.00 h.

V stredu bude horšie

iMeteo varuje, že oveľa významnejšia búrková činnosť čaká naše územie v priebehu stredy, kedy od ranných hodín začne cez územie Slovenska postupovať studený front, ktorý prinesie početnú búrkovú činnosť, pri ktorých hrozia aj krúpy. Mala by byť najbúrlivejším dňom tohto týždňa.

Prvé búrky sa teda očakávajú už zajtra ráno a dopoludnia v oblasti západného Slovenska. V prvej polovici popoludnia sa búrky očakávajú na strednom Slovensku a v závere dňa bude búrlivo v oblasti východného Slovenska. SHMÚ vydal na stredu výstrahu prvého stupňa, ktorá bude platiť od 10.00h do 18.00 h na strednom Slovensku, na východe výstraha potrvá na niektorých miestach až do 23.00 h.

Slovensko zápasí so silnými
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo štvrtok sa už očakáva upokojenie situácie, a počas nasledujúcich dní predpovedajú oveľa stabilnejšie a pokojnejšie počasie.

Viac o téme: PočasieBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu