Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Potopa na Orave, downburst v kempe na Liptove, apokalypsa na východe: Slovensko zasiahli búrky, čo nás ešte čaká?

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Repro foto YouTube/iMeteo.sk, Reprofoto Facebook/E.B.)

BRATISLAVA - Už od víkendu územie Slovenska trápilo poriadne dusno a silné búrky. Na viacerých miestach spôsobili veľké škody a inak tomu nebolo ani v utorok. Na Orave došlo doslova ku katastrofe, keď veľká časť dediny skončila pod vodou. Silné búrky zasiahli aj známy kemp na Liptovskej Mare, kde hasiči niekoľko hodín odpratávali škody. V Košiciach sa objavil jav zvaný dust devil a turistky v Tatrách nepriamo zasiahol blesk.

Cez naše územie počas stredy postupoval studený front, ktorý na naše územie priniesol lokálne až intenzívne búrky. Studený front v stredu zbavil Slovensko horúčav, zasiahol najmä východ Slovenska a Banskobystrický kraj. "Najmä na východe sa vytvoril aj výrazný teplotný kontrast, pretože pred frontom sa teplá vzduchová hmota stihla pri slnečnom počasí výrazne zohriať na 30-35 °C (obr. 5), no za frontom sa pri búrkach a trvalých zrážkach vzduch ochladil aj pod 20 °C," informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Potopa na Orave, downburst
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Na východe sa tak v priebehu dvoch hodín od príchodu frontu ochladilo väčšinou o 10 až 15 stupňov Celzia, čo zaznamenala napríklad stanica Milhosť. "Pri lokálnom downburste, ako bol napríklad v Spišských Vlachoch, sa ochladilo už v priebehu pol hodiny," dodáva SHMÚ. Príjemnejšie a chladnejšie počasie by malo vydržať aj počas štvrtka, kedy bude teplota pohybovať od 21 na severe do 27 stupňov Celzia na juhu.

Potopa na Orave, downburst
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Na Liptove sa vyskytol downburst, blesk udrel do domu

Na Liptove sa počas stredy vyskytol downburst, po slovensky nepoužívané spojenie ozemplesk. Ako informuje iMeteo.sk, prehnal sa severnými časťami Liptovskej Mary a narušil pokojný deň dovolenkárom v obľúbenom campingu. Silný vietor vyvrátil niekoľko stromov, poškodil viacero stanov a strhával strechy. Hasiči na mieste zasahovali niekoľko hodín a odstraňovali následky búrky. Našťastie to skončilo bez vážnych zranení, no kemp opustila väčšina dovolenkárov.

Veľké nešťastie sa stalo rodine v obci Dúbrava blízko Liptovského Mikuláša, ktorej do rodinného domu udrel blesk. Strechu okamžite zachvátili plamene. Požiar prišli likvidovať hasiči z celého Liptova, pomáhali aj dobrovoľníci.

Potopa na Orave, downburst
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Požiarom bola zasiahnutá celá strecha, schodisko, aj izby na prízemí. V čase udalosti sa v dome nikto nenachádzal a nedošlo k žiadnemu zraneniu," informoval Hasičský a záchranný zbor. Následkom požiaru vznikla majiteľovi domu priama materiálna škoda predbežne vyčíslená na sumu 150-tisíc eur.

Potopa na Orave, downburst
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)
Potopa na Orave, downburst
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Katastrofa na Orave, obec skončila pod vodou

V prvej časti stredajšieho popoludnia zasiahla tiež veľmi silná búrka slovensko-poľské pohraničie. Mimoriadne intenzívna búrková bunka sa niekoľko desiatok minút vyskytovala v obci Suchá Hora a poľskej obce Chocholów, informuje iMeteo.sk. Búrka tu priniesla extrémne úhrny zrážok - v Suchej Hore spadlo za stredu 81 mm zrážok, pričom počas bleskovej búrky spadlo až vyše 75 mm. 

Kvôli tomu skončila veľká časť obce pod vodou a zábery z miesta pripomínali katastrofu. V obci bola voda až po kolená, zatopila cesty aj domy. 

V Košiciach videli dust devil

Z Košíc meteorológom ľudia v stredu popoludní nahlásili záhadný vír. "Išlo o vertikálne mohutnejší prašný vír (prípadne ďalšie názvy ako bosorka, rarach, dust devil), prechodne aj s výraznejšou cirkuláciou pri povrchu," informoval SHMÚ.

 

Z Košíc ste nám nahlásili vertikálne mohutnejší prašný vír (prípadne ďalšie názvy ako bosorka, rarach, dust devil),...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, August 21, 2024

Nejde o nič výnimočné, zaujímavosťou však je, že sa vytvorili až dva blízko seba. Oba dosahovali až niekoľko desiatok metrov a boli viditeľné až zďaleka. Škody hlásené neboli.

Turistky v Nízkych Tatrách nepriamo zasiahol blesk

Horskí záchranári z Oblastného strediska Nízke Tatry pomáhali v stredu popoludní dvom slovenským turistkám, ktoré na hrebeni v oblasti Chopku nepriamo zasiahol blesk. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Ženy vo veku 27 a 39 rokov nedokázali po zásahu pokračovať v túre, na hrebeni boli navyše zlé poveternostné podmienky. "Horskí záchranári ženy ošetrili a v ich sprievode boli zvezené lanovkou k domu HZS na Lúčkach, odkiaľ pokračovali na vlastnú žiadosť už samostatne," priblížila zásah HZS.

Cez víkend opäť horúco

V piatok sa príjemne trochu oteplí, denné teploty sa budú pohybovať od 25 stupňov na severovýchode Slovenska do 30 stupňov Celzia na juhozápade. Cez víkend sa vrátia horúčavy, pričom meteoroloógovia vydali na západ Slovenska výstrahy prvého a druhé stupňa pred vysokými teplotami. V sobotu sa okresoch Šaľa, Galanta, Dunajská Streda, Nové Zámky a Komárno môže teplota vyšplhať až na 35 stupňov Celzia.

Potopa na Orave, downburst
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieBúrkyKošiceOravaLiptovská Mara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu