Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Záplavy v Bangladéši a Indii majú najmenej 36 obetí, milióny postihnutých

Záplavy v Bangladéši a Indii
Záplavy v Bangladéši a Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdul Goni)

DHÁKA/DILLÍ - Záplavy v Bangladéši postihli už okolo 4,5 milióna ľudí, hlásených je najmenej 13 obetí, informuje dnes agentúra AFP. V indickom štáte Tripura, ktorý s Bangladéšom susedí, si vysoká voda vyžiadala 23 obetí, vyše 65 000 ľudí muselo opustiť domovy, uviedla agentúra Reuters.

Záplavy vyvolané monzúnovými dažďami viedli podľa serveru bangladéšskeho denníka Daily Star k tomu, že sa vo východných a severovýchodných regiónoch 171-miliónovej krajiny zo brehov vyliali všetky veľké rieky. Pod vodou sa ocitli viaceré mestá i dopravných tepien, v núdzových prístreškoch našlo podľa úradov úkryt okolo 190 000 ľudí.

archívne video

Aktuálna situácia pri Poldri v bratislavskej mestskej časti Rusovce (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Meteorológovia očakávajú, že napätá situácia v krajine, ktorá patrí k tým najohrozenejším katastrofám spojeným so zmenou klímy, bude ešte niekoľko dní trvať. Do pomoci obyvateľom sa zapojila aj armáda.

Zložitá je situácia tiež v susedných regiónoch severovýchodnej Indie, aj keď tam už aspoň poľavili dažde. Pre obyvateľov, ktorí museli opustiť domov, úrady otvorili na 450 prístreškov. Nejakým spôsobom záplavy dopadli na zhruba 1,7 milióna ľudí, rozsiahle sú škody na infraštruktúre i úrode.

Monzúnové dažde

Väčšinu obetí v Indii, kde je tiež nasadená armáda, spôsobili zosuvy pôdy. Monzúnové dažde, ktoré na juhu Ázie trvajú zhruba od júna do septembra, sú pre Indiu a Bangladéš životne dôležité, pretože v krajine dopĺňajú vodné zásoby. Spôsobujú ale záplavy a zosuvy pôdy, ktoré každoročne zabijú stovky ľudí.

Viac o téme: ZáplavyObeteBangladéšIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu