Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Raketový útok Hizballáhu na Izrael: Odvetná akcia za nočný útok v Libanone

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BEJRÚT - Proiránske militantné šiitské hnutie Hizballáh v sobotu v odvete za útok izraelskej armády vypálilo smerom do oblastí na severe Izraela vyše 50 rakiet. Hlavným terčom útoku bol kibuc Ajelet ha-Šachar, ktorý sa nachádza asi desať kilometrov od libanonskej hranice a nepatrí medzi úradmi evakuované lokality, informoval denník The Times of Israel (TOI).

Po raketovom útoku izraelské úrady nehlásili obete alebo zranených. Rakety alebo ich úlomky dopadli v drvivej väčšine prípadov na polia alebo nezastavané plochy v blízkosti kibucov. Na najmenej desiatich miestach museli povolať hasičov, pretože vegetácia tam začala horieť.Podľa TOI rakety vystrelené z územia Libanonu v dvoch vlnách zneškodnil izraelský mobilný systém protivzdušnej obrany Železná kupola (Kipat barzel).

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Hizballáh uviedol, že jeho raketový útok na pohraničné oblasti na severe Izraela bol odvetou za útok izraelskej armády na Wádí al-Kfúr v juholibanonskej provincii Nabatíja, pri ktorom bolo v noci na sobotu zabitých desať ľudí vrátane dvoch detí. Agentúra DPA doplnila, že obeťami a zranenými sú prevažne sýrski civilisti.

Prestrelky sa výrazne zintenzívnili

Hovorca izraelskej armády Avišaj Adrai na brífingu v sobotu objasnil, že cieľom útoku izraelskej armády bol sklad zbraní patriaci hnutiu Hizballáh.Prestrelky v pohraničí medzi Libanonom a Izraelom sa výrazne zintenzívnili 8. októbra 2023 - deň po vpáde palestínskych teroristických kománd na juh Izraela - a doteraz si na libanonskej strane vyžiadali viac ako 500 mŕtvych vrátane 100 civilistov. Na izraelskej strane bolo zabitých 22 vojakov a 25 civilistov.

Izraelská armáda okrem toho za posledných 24 hodín vystupňovala aj svoje operácie v palestínskom Pásme Gazy, kde za posledných 24 hodín zabila údajne desiatky palestínskych ozbrojencov. Bojové operácie izraelskej armády sa sústredili do oblastí okolo miest Chán Júnis a Rafah.V čase, keď sa pozemné operácie izraelskej armády vo viacerých lokalitách Pásma Gazy zintenzívňujú, v mnohých častiach tam naďalej dochádza k masovému vysídľovaniu Palestínčanov - a to napriek údajnému pokračovaniu rokovaní o prímerí medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Viac o téme: Raketový útokOdvetaIzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu