Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Eskalácia napätia medzi Izraelom a Hizballáhom: Nové útoky na vojenské základne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BEJRÚT - Libanonské militantné hnutie Hizballáh sa v pondelok prihlásilo k útokom na vojenské pozície na severe Izraela. Militanti pomocnou dronu zaútočili na vojenské objekty, ako aj na izraelské jednotky, ktoré sa údajne pohybovali v tesnej blízkosti hranice.

Hizballáh uviedol, že podnikol súbežný letecký útok s dronmi vyzbrojenými výbušninami, a to na dve izraelské vojenské pozície – kasárne pri hraniciach a základňu pri pobrežnom meste Akko, nachádzajúcom sa približne 15 kilometrov od hraníc. Prostredníctvom rakiet a delostrelectva Hizballáh taktiež údajne donútil k ústupu izraelské jednotky, ktoré "prenikli" do blízkosti hranice.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Libanonské hnutie útoky na izraelské vojenské objekty označilo ako "odpoveď na izraelský útok a atentát", ktorý sa udial v sobotu v okrese Súr na juhu Libanonu. Izrael uviedol, že pri sobotňajšom útoku zneškodnil jedného z veliteľov elitných jednotiek Radwán, ktoré pôsobia v rámci Hizballáhu.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy dochádza takmer ku každodenným cezhraničným útokom medzi izraelskou armádou a Hizballáhom. Tieto útoky si vyžiadali v Libanone približne 582 obetí, prevažne bojovníkov, no tiež najmenej 128 civilistov. Na izraelskej strane podľa údajov armády zahynulo 22 vojakov a 26 civilistov, informuje AFP.Napätie v Libanone a obavy z väčšej vojenskej eskalácie v regióne sa zvyšujú od. 30 júla, keď po útoku Izraela na štvrť v Bejrúte zahynul jeden z lídrov Hizballáhu Fuád Šukr.

Viac o téme: útokyIzraelHizballáhVojenské základne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu