Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hamas odmietol návrhy predložené na najnovšom kole rokovaní o prímerí v Gaze

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

GAZA - Palestínske hnutie Hamas v nedeľu odmietlo návrhy predložené na najnovšom kole rokovaní o prímerí v Pásme Gazy. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obvinilo z marenia snáh o dosiahnutie dohody.

Na základe informácii od sprostredkovateľov o rokovaniach v Dauhe sa hnutie opäť presvedčilo, že Netanjahu naďalej kladie prekážky na ceste k dohode, uviedol Hamas.Išlo o prvé vyhlásenie Hamasu v súvislosti s najnovším kolom rokovaní o prímerí v Pásme Gazy, ktoré sa konalo vo štvrtok a v piatok v katarskej Dauhe. Hamas svojich zástupcov na rokovanie nevyslal. Sprostredkovateľmi rozhovorov sú USA, Egypt a Katar pripomína DPA.

Palestínske hnutie tvrdí, že Netanjahu je "plne zodpovedný za marenie úsilia sprostredkovateľov" o dosiahnutie dohody a nesie plnú zodpovednosť za životy rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Hamas zároveň zopakoval, že naďalej podporuje návrh dohody, ktorý koncom mája predstavil prezident USA Joe Biden.

Joe Biden počas svojho prejavu
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden počas svojho prejavu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

Izraelský premiér v nedeľu vyzval na zvýšenie tlaku na Hamas pred novým kolom rokovaní. "Hamas až do tejto chvíle zostáva neústupný. Na rokovania v Dauhe dokonca nevyslal ani svojho zástupcu. Preto by mal byť tlak zameraný na Hamas a (Jahjú) Sinvára, nie na izraelskú vládu," povedal Netanjahu počas zasadnutia vlády s odkazom na novovymenovaného lídra hnutia.Biden v nedeľu uviedol, že dohoda medzi Izraelom a Hamasom je naďalej možná. "My sa nevzdávame," dodal s tým, že rokovania pokračujú.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu