Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Neúspešný test raketového motora v Škótsku: Po štarte došlo k výbuchu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/John Raoux))

EDINBURGH - Výbuchom jedného z motorov sa v pondelok skončil skúšobný štart rakety nemeckej spoločnosti Rocket Factory Augsburg (RFA) na kozmodróme na súostroví Shetlandy severovýchodne od Škótska.

RFA uviedla, že nastala bližšie nešpecifikovaná odchýlka. Žiadne osoby neutrpeli zranenia. "Štartovacia rampa bola zachránená a zaistená, situácia je pod kontrolou a bezprostredné nebezpečenstvo je zažehnané," uviedla spoločnosť. Stanica BBC zverejnila zábery, na ktorých raketu zachvacujú plamene.

RFA sa usiluje vyslať na obežnú dráhu prvú raketu s vertikálnym štartom v Británii, píše BBC. Prípravy na štart sa však v dôsledku pondelkového incidentu môžu posunúť. "Počkáme, aby sme situáciu posúdili a analyzovali," uviedla RFA.

Britský Úrad pre civilné letectvo (CAA) vlani v decembri kozmodrómu SaxaVord Spaceport na Shetlandoch udelil povolenie začať s letmi na obežnú dráhu. Ide o prvý kozmodróm s plnou licenciou v západnej Európe, z ktorého sú možné vertikálne štarty rakiet, pripomína BBC a dodáva, že kozmodróm má povolenie uskutočniť až 30 štartov za rok.

Viac o téme: MotorRaketaVýbuchRocket Factory Augsburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu