Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Bangladéšski policajti zrejme použili proti protestujúcim neprimeranú silu

Protesty v Bangladéši
Protesty v Bangladéši (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Tuj Johora)

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov (OSN) sa domnieva, že bangladéšske bezpečnostné sily použili proti demonštrantom požadujúcich rezignáciu vtedajšej premiérky Hasíny Vadžídovej neprimeranú silu. Informuje piatková správa agentúry AFP.

Počas protestov pred jej odstúpením začiatkom augusta prišlo podľa agentúry o život viac ako 450 ľudí. Úrad OSN pre ľudské práva hovorí v tejto súvislosti o mimosúdnych popravách, svojvoľnom zatýkaní, zmiznutí ľudí, mučení či obmedzovaní slobody prejavu a zhromažďovania.

archívne video

Porušenia rezolúcie OSN č. 1701 zo strany Hizballáhu spôsobili jej faktickú neplatnosť (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

V správe sa zdôraznila potreba rýchleho obnovenia práva a poriadku a potreba zabrániť ďalším stratám na životoch, násiliu a odvetným opatreniam. Zmena vlády podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka "predstavuje historickú príležitosť reformovať a oživiť inštitúcie krajiny, obnoviť základné slobody a občiansky priestor a umožniť všetkým v Bangladéši podieľať sa na budovaní budúcnosti".

Študentské protesty v Bangladéši

Študentské protesty v Bangladéši začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót na pozície vo verejnom sektore. Ďalšími príčinami boli ekonomické problémy a politické represie vládnej strany. Na istý čas sa demonštrácie zastavili, keď tamojší najvyšší súd zrušil väčšinu kvót. Protesty sa však obnovili a ich účastníci požadovali spravodlivosť za obete júlových protestov a odstúpenie autoritárskej premiérky Vadžídovej, ktorá bola na čele vlády 15 rokov. Vadžídová podala začiatkom augusta demisiu a utiekla z krajiny. Novým premiérom dočasnej bangladéšskej vlády sa stal laureát Nobelovej ceny za mier Muhammad Júnus. Jeho vláda vyzvala OSN, aby vyšetrila násilnosti, ktoré sprevádzali zosadenie bývalej dlhoročnej premiérky.

Viac o téme: ProtestDemonštráciaRezignáciaBangladéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu