Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Bangladéš sa zaviazal chrániť všetkých občanov: Dôvodom je útok na náboženské menšiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Rajib Dhar)

DHÁKA - Správy o útokoch na hinduistov a iné menšiny v Bangladéši, krajine s moslimskou väčšinou, sú "prehnané", povedala v piatok dočasná bangladéšska vláda indickému premiérovi Naréndrovi Módímu. Úrady zároveň dodali, že budú chrániť všetkých občanov krajiny. Informuje správa agentúry Reuters.

Minulý týždeň bol zabitý učiteľ a najmenej 45 ľudí utrpelo zranenia pri útokoch na domy, podniky a chrámy hinduistov. Došlo k tomu po úteku bývalej premiérky Hasíny Vadžídovej z krajiny v dôsledku násilných protestov požadujúcich jej odstúpenie.

archívne video

Rudolf Huliak reaguje na protesty za odvolanie ministerky

India s hinduistickou väčšinou preto vyjadrila znepokojenie zo série útokov na hinduistov. Krajina má pritom silné kultúrne a obchodné väzby s Bangladéšom, pripomína Reuters. Laureát Nobelovej ceny mieru a predseda dočasnej bangladéšskej vlády Muhammad Júnus zavolal svojmu indickému náprotivku a uistil ho o "ochrane a bezpečnosti hinduistov, ako aj ostatných menšín v Bangladéši", oznámil Módí v príspevku na sociálnej sieti X.

Bangladéšska rada pre hinduisticko-kresťanskú jednotu odhaduje, že od 5. augusta, teda od odchodu Vadžídovej, došlo k nábožensky motivovanému násiliu v asi 52 zo 64 okresov v krajine. Stovky hinduistov sa preto snažili utiecť do Indie, uviedli minulý týždeň pre agentúru Reuters miestni obyvatelia. Hinduisti tvoria približne osem percent zo 170 miliónov obyvateľov Bangladéša. V minulosti dokonca podporovali Vadžídovej stranu Liga Awami, ktorá sa považuje za prevažne sekulárnu, a nie opozičný blok, ktorého súčasťou je aj nekompromisná islamistická strana.

Viac o téme: MoslimoviaNáboženstvoútok Bangladéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu