Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Bangladéš požiada o vydanie expremiérky Hasíny Vadžídovej z Indie späť do vlasti

Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová
Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová (Zdroj: TASR/AP/Rajesh Kumar Singh)

DHÁKA - Bangladéšsky tribunál pre vojnové zločiny sa bude usilovať o vydanie bývalej premiérky šajch Hasíny Vadžídovej zo susednej Indie, uviedol generálny prokurátor s tým, že expremiérka má na svedomí masakry, píše AFP.

Po týždňoch demonštrácií pod vedením študentov, ktoré sa v auguste vystupňovali do hromadných protestov, Hasína zložila funkciu a utiekla vrtuľníkom do spojeneckej Indie, čím sa skončilo 15 rokov jej autoritárskej vlády.

archívne video

Poslankyňa Tabák vysvetľuje svoj postoj ohľadom hlasovania o vydaní Roberta Fica (Zdroj: Topky/Maarty)

"Keďže hlavná páchateľka utiekla z krajiny, začneme právny proces s cieľom dostať ju späť," povedal v nedeľu novinárom generálny prokurátor bangladéšskeho Medzinárodného trestného tribunálu (ICT) Muhammad Tadžul Islam.

ICT zriadila Hasína Vadžídová v roku 2010, aby vyšetril zverstvá spáchané počas vojny za nezávislosť s Pakistanom v roku 1971. Vládu Hasíny Vadžídovej obviňujú z rozsiahleho porušovania ľudských práv vrátane hromadného zadržiavania a vrážd politických oponentov.

"Bangladéš má s Indiou zmluvu o vydávaní trestne stíhaných osôb z roku 2013, keď bola pri moci vláda šajch Hasíny," povedal Islam. "Keďže je hlavnou obvinenou z masakrov v Bangladéši, budeme sa ju snažiť zákonným spôsobom dostať späť do Bangladéša a postaviť pred súd," dodal.

Posledné známe miesto, na ktorom Hasína Vadžídová zdržiavala, je vojenská letecká základňa pri hlavnom meste Indie Naí Dillí. Na základe doložky v zmluve o vydávaní trestne stíhaných osôb medzi Indiou a Bangladéšom je možné vydanie zamietnuť, ak má údajný trestný čin "politický charakter". Počas týždňov pred Hasíniným útekom z krajiny bolo podľa predbežnej správy OSN zabitých vyše 600 ľudí, čo je "zrejme dolný odhad".

Viac o téme: VydanieBangladéšHasína VadžídováIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu