Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vo Švédsku potvrdili prvý prípad opičích kiahní typu Clade I mimo Afriky

(Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Vo Švédsku vo štvrtok potvrdili prvý prípad opičích kiahní (mpox) závažnejšieho variantu Clade I. Ide o prvý prípad tohto variantu diagnostikovaný mimo afrického kontinentu, informujeme podľa agentúr AFP a Reuters.

"V popoludňajších hodinách sa nám potvrdilo, že vo Švédsku máme jeden prípad závažnejšieho typu mpox, takzvaný Clade I," uviedol na tlačovej konferencii švédsky minister zdravotníctva Jakob Forssmed.

archívne video

Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní! K prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí (Zdroj: UVZ SR)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením ochorenia opičích kiahní v afrických štátoch. Vírus sa šíri vo viac ako desiatich afrických krajinách, pričom potenciál ďalšieho šírenia v Afrike a mimo nej je podľa generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa veľmi znepokojujúci. Opičie kiahne (mpox) sú infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte. Majú symptómy podobné chrípke, pričom spôsobujú aj hnisajúce vyrážky. Väčšina prípadov má mierny priebeh, avšak toto ochorenie môže aj zabíjať.

Opičie kiahne sa prvýkrát objavili v KDR v roku 1970

Z Konžskej demokratickej republiky (KDR) sa začal najskôr šíriť endemický kmeň ochorenia známy ako Clade I. No zdá sa, že blízkym kontaktom medzi ľuďmi, predovšetkým deťmi, sa začal šíriť nový variant známy ako Clade Ib. Opičie kiahne sa prvýkrát objavili v KDR v roku 1970. V máji 2022 sa celosvetovo prudko rozšíril počet infekcií a WHO taktiež pristúpilo k vyhláseniu ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu, ktorý trval do mája 2023.

Viac o téme: ŠvédskoAfrikaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu