Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dánska spoločnosť môže dodať dva milióny vakcín na opičie kiahne do konca roka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Dánska biotechnologická spoločnosť Bavarian Nordic v sobotu oznámila, že zvýši produkciu vakcín proti opičím kiahňam. Zároveň bude spolupracovať s medzinárodnými organizáciami na zabezpečení spravodlivého prístupu, keďže WHO vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia.

Spoločnosť už oboznámila africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) o tom, že môže vyrobiť desať miliónov dávok vakcíny do konca roka 2025. Tento rok by pritom mohla dodať dva milióny dávok. Okrem toho rozširuje firma spoluprácu aj so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), aby tak bola vakcína dostupná pre všetky krajiny.

Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.
Zobraziť galériu (2)
Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.  (Zdroj: profimedia.sk)

Začiatkom tohto týždňa WHO už druhýkrát vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia verejného zdravia pre opičie kiahne v priebehu dvoch rokov. Vírusová infekcia spôsobuje hnisavé lézie a jej príznaky sú podobné chrípke. Zvyčajne má mierny priebeh, no v niektorých prípadoch môže spôsobovať aj smrť. V súčasnosti sa v Kongu a susedných krajinách šíria dva varianty.

Od začiatku súčasnej pandémie v januári 2023 v Kongu zaznamenali 27.000 prípadov a viac než 1100 úmrtí, najmä medzi deťmi.

Viac o téme: DánskoDodávkyOpičie kiahneVavkcíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu