Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hrozba opičích kiahní: Dánska spoločnosť žiada o schválenie rozšírenia vakcíny

(Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Dánska biotechnologická spoločnosť Bavarian Nordic v piatok uviedla, že predložila Európskej agentúre pre lieky (EMA) údaje na schválenie rozšírenia používania vakcíny proti opičím kiahňam (mpox) a pravým kiahňam na dospievajúcich vo veku 12 až 17 rokov. Informuje správa agentúry Reuters.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením opičích kiahní v afrických štátoch. Vo štvrtok potvrdili prvý prípad opičích kiahní typu Clade I už aj vo Švédsku, pričom išlo o prvý prípad tohto variantu diagnostikovaný mimo afrického kontinentu. Prvý prípad nákazy zaznamenali v piatok aj v Pakistane.

archívne video

Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní! K prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí (Zdroj: UVZ SR)

"Deti a dospievajúci sú v terajšej epidémii opičích kiahní v Afrike neúmerne postihnuté, čo poukazuje na dôležitosť a naliehavosť rozšírenia prístupu k vakcínam a terapii pre túto zraniteľnú populáciu," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Bavarian Paul Chaplin. Po preskúmaní EMA by sa povolenie na uvedenie vakcíny na trh mohlo v priebehu štvrtého štvrťroka rozšíriť aj na dospievajúcich, oznámila spoločnosť.

Bezpečnosť vakcíny

Spoločnosť tiež pripravuje klinickú štúdiu na posúdenie bezpečnosti vakcíny u detí vo veku dva až 12 rokov, ktorá by mohla rozšíriť jej používanie. Test, ktorý čiastočne financuje Koalícia pre inovácie v oblasti pripravenosti na epidémie (CEPI), sa má začať v Konžskej demokratickej republike a Ugande ešte tento rok, uviedol Bavarian.

Opičie kiahne sú infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte

Spôsobuje horúčky, bolesti svalov a veľké kožné lézie. Väčšina prípadov má mierny priebeh, avšak toto ochorenie môže aj zabíjať. V stredu vyhlásilo stav núdze aj Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb Africkej únie, ktoré upozornilo, že nákaza sa šíri mimoriadne rýchlo. Od začiatku tohto roka zaznamenali už vyše 15.000 prípadov nákazy opičími kiahňami a 461 úmrtí. To predstavuje nárast o 160 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

ECDC očakáva, že do Európy príde viac ľudí s opičími kiahňami

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) podľa svojho piatkového vyhlásenia očakáva, že do Európy príde viac nakazených osôb s novým variantom opičích kiahní. Informuje agentúra DPA. Vyhlásenie prišlo deň po tom, čo vo Švédsku potvrdili prvý prípad kiahní nového variantu mimo kontinentu Afriky. Infikovaná osoba však predtým žila v Afrike.

Pravdepodobnosť rozsiahlejšieho prenosu v Európe je podľa ECDC veľmi nízka za predpokladu, že prípady budú včasne diagnostikované a že sa zavedú kontrolné opatrenia. Odborníci tvrdia, že nový variant je pravdepodobne nákazlivejší ako predchádzajúce a môže spôsobiť závažnejšiu infekciu. Napriek tomu sa však ochorenie neprenáša ľahko, musí dôjsť k priamemu kontaktu s nakazenou osobou.

Európske krajiny by mali podľa úradu vydať cestovné odporúčania pre ľudí, ktorí smerujú do oblastí postihnutých nákazou alebo sa z nich vracajú. Pre tých, ktorí sú v úzkom kontakte s potenciálne nakazenými osobami z Afriky, je riziko stredne vysoké, uvádza ECDC. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu vyhlásila najvyšší stupeň pohotovosti vzhľadom na vznik niekoľkých ohnísk opičích kiahní v Afrike a nový variant, ktorý môže byť nebezpečnejší.

Viac o téme: DánskoVakcínaKiahneOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu