Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hamas nechce rokovať o nových podmienkach prímeria a prepustenia rukojemníkov

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

DAUHA - Palestínske hnutie Hamas vo štvrtok vyhlásilo, že nebude rokovať o žiadnych nových podmienkach prímeria alebo prepustenia rukojemníkov. Vyjadrenie prišlo v čase, keď sa v Katare začalo nové kolo rokovaní bez jeho účasti. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

"V hnutí Hamas nevidíme potrebu novej dohody," povedal vysokopostavený predstaviteľ militantov Usáma Hamdán. Dodal, že podľa neho už nie sú potrebné ďalšie rokovania, ale skôr tlak Spojených štátov na Izrael, aby prijal návrh, ktorý pred niekoľkými mesiacmi predstavil americký prezident Joe Biden.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Katar, Egypt a USA už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní medzi Izraelom a Hamasom. Hamdán Spojeným štátom vyčíta, že nedokázali vyvinúť tlak na Izrael, aby súhlasil s dohodou. "Americká administratíva... síce dala záväzky a prísľuby, ale nepodarilo sa jej, alebo možno ani nechcela, zatlačiť na okupantov, aby dodržiavali iniciatívy, ktoré predstavila," doplnil. Zdroj z Hamasu predtým uviedol, že hnutie dalo sprostredkovateľom jasne najavo, že nebude akceptovať ďalšie manévre Izraela v súvislosti so správami, že vláda tamojšieho premiéra Benjamina Netanjahua sa v úvodnej fáze po novom pokúša zabezpečiť prepustenie 33 rukojemníkov.

Izrael vždy bránil rokovaciemu procesu

Hamdán ďalej tvrdí, že Izrael vždy bránil rokovaciemu procesu tým, že na vyjednávania vysielal delegácie, ktoré neboli oprávnené rokovať, kládol nové podmienky, odmietal sa stiahnuť z Filadelfského koridoru – úzkeho pásu územia na hranici medzi Pásmom Gazy a Egyptom – a nestiahol sa ani z hraničného priechodu Rafah. Štvrtkové rokovania sa považujú za kľúčový moment v snahe zabezpečiť prímerie a uľahčiť výmenu rukojemníkov v konflikte v palestínskej enkláve, ktorý sa začal po bezprecedentných útokoch na Izrael zo 7. októbra minulého roka, píše DPA.

Vyhliadky na uzavretie prímeria v Pásme Gazy sa však výrazne skomplikovali pred dvoma týždňami, keď pri útoku v Teheráne zahynul vodca Hamasu Ismáíl Haníja. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za útok pohrozili odvetou.

Viac o téme: RukojemníciPrímerieRokovanie Hamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu