Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Severské krajiny posilnia spoluprácu v snahe zabrániť šíreniu kriminality gangov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Markku Ulander/Lehtikuva )

ŠTOKHOLM - Severské krajiny posilnia policajnú spoluprácu a vytvoria v Štokholme spoločné centrum v snahe zabrániť rozšíreniu problému kriminality gangov vo Švédsku do Nórska, Fínska a Dánska. Oznámila to v stredu švédska vláda.

Švédske gangy patria dlhodobo k najnásilnejším v Európe, ale tento rok v Dánsku obvinili desať Švédov, prevažne neplnoletých, z pokusu o vraždu alebo držania zbraní, čo vyvolalo v Dánsku znepokojenie a ostrú kritiku. Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strömmer uviedol, že Štokholm a Kodaň v reakcii vyšlú do svojich krajín policajtov."Dôležitým dôvodom je možnosť vymieňať si informácie medzi našimi krajinami v reálnom čase,“ vysvetľuje Strömmer. "Aby sme dokázali včas identifikovať, ktorým deťom a mladým ľuďom hrozí, že budú vtiahnutí do týchto zločineckých sietí, a aby sme tomu zabránili."

Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strömmer
Zobraziť galériu (2)
Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strömmer  (Zdroj: profimedia.sk)

Dánske gangy si najímajú členov švédskych gangov na násilné útoky na konkurentov a dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard uviedol, že len od apríla zaznamenali 25 takýchto prípadov.V Štokholme sa má taktiež zriadiť centrum policajtov z Fínska, Nórska a Dánska. Nórski a fínski policajti sa už v hlavnom meste Švédska nachádzajú a Dáni by sa k nim mali pripojiť v priebehu niekoľkých týždňov.

Švédsko malo niekoľko desaťročí jednu z najštedrejších imigračných politík v západnom svete. V posledných rokoch ju výrazne sprísnilo po prudkom náraste kriminality, za ktorý podľa viacerých môže najmä slabá integrácia prisťahovalcov, píše Reuters.Švédsko má zároveň najvyššiu mieru násilia páchaného strelnými zbraňami na obyvateľa v Európskej únii. V minulom roku v krajine s desiatimi miliónmi obyvateľov zastrelili 55 ľudí. Pre porovnanie, v ostatných troch severských krajinách zaznamenali spolu len šesť obetí smrteľnej streľby.

Viac o téme: KriminalitaSpoluprácaGangySeverské krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu