Streda11. september 2024, meniny má Bystrík, zajtra Mária, Mia

Dánsky minister spravodlivosti odsúdil gangy pre najímanie mladistvých Švédov na zabíjanie

Peter Hummelgaard a a šéf národnej polície Thorkild Fogde (vľavo)
Peter Hummelgaard a a šéf národnej polície Thorkild Fogde (vľavo) (Zdroj: SITA/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard v pondelok odsúdil organizované zločinecké skupiny, ktoré si najímajú švédskych tínedžerov na smrteľné strelecké útoky v krajine. Podľa jeho slov to "odráža úplne chorú, skazenú kultúru násilia". Informuje o tom správa z agentúry AP.

Od apríla došlo k 25 prípadom, keď si Dáni najali mladých Švédov na páchanie trestnej činnosti v Dánsku, uviedol Hummelgaard. Odsúdenie vyjadril v reakcii na výtlačok zo šifrovaného švédskeho chatu, ktorý mu ukázal moderátor stanice TV2. Hovorilo sa v ňom o hľadaní nájomných vrahov na zastrelenie konkrétnych ľudí v Dánsku spolu s cenníkom od 300-tisíc do 500-tisíc švédskych korún (približne 26-tisíc až 43-tisíc eur).

archívne video

Rodina poškodených v kauze brutálnej vraždy Patrície si pýta 100-tisíc eur (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Švédsko sa s násilím gangov potýka už roky. Vlani zaznamenala polícia nárast počtu naverbovaných tínedžerov mladších ako 18 rokov, pretože nepodliehajú rovnakej policajnej kontrole ako dospelí. Zároveň sú častokrát chránení pred trestným stíhaním.

Hummelgaard sa v pondelok stretol aj so šéfom dánskej polície a diskutovali o možných spôsoboch riešenia tohto problému vrátane použitia technológie na rozpoznávanie tvárí či softvéru umožňujúceho prístup k šifrovaným správam. Minister však uviedol, že pre využitie rozpoznávania tvárí sa musí najskôr zmeniť zákon.

Na zločinecké gangy má byť napojených až 62-tisíc ľudí

Švédske úrady minulý rok odhalili, že v krajine je napojených na zločinecké gangy odhadom 62-tisíc ľudí. Gangy častokrát verbujú osoby zo sociálne znevýhodnených prisťahovaleckých štvrtí. K násiliu následne dochádza najmä v troch švédskych mestách, ktorými sú Štokholm, Göteborg a Malmö.

V roku 2022 sa počet prípadov streľby podľa oficiálnych údajov vyšplhal na 391 a zahynulo pri tom 62 ľudí. Odvtedy tento počet mierne klesol, no za sedem mesiacov tohto roka zaznamenala polícia už 164 prípadov a 22 mŕtvych.

V Dánsku bolo koncom minulého roka známych približne 1257 osôb s napojením na organizovaný zločin a k násiliu dochádza prevažne v Kodani a na jej predmestiach. Dánska polícia zaznamenala pred dvomi rokmi 33 prípadov a šesť obetí a odvtedy počty klesali. V prvom štvrťroku 2024 polícia evidovala dve streľby a jedno úmrtie.

Viac o téme: DánskoZabitieOdsúdenieNajímanie ľudíPeter Hummelgaard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu