Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Fínsko-švédska spoločnosť zastavila ťažbu dreva po úhyne ohrozených lastúrnikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Fínsko-švédska lesnícka skupina v pondelok oznámila, že zastavila časť ťažby dreva vo Fínsku po úhyne veľkého množstva ohrozených sladkovodných perlorodiek. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Sladkovodné perlorodky sú vo Fínsku chráneným druhom od roku 1955. Vyskytujú sa tam len v približne 100 potokoch a riekach, dožiť sa môžu až 200 rokov a ich prežitie závisí od čistej prúdiacej vody. Časť ich biotopu bola zničená a tisíce lastúrnikov zahynuli 15. augusta, keď cez plytký a chránený potok Hukkajoki vo východnej časti Fínska prešli lesnícke stroje spoločnosti Stora Enso prepravujúce drevo. Incident vo Fínsku vyvolal pobúrenie verejnosti a polícia minulý týždeň uviedla, že ho vyšetruje ako závažný priestupok proti ochrane prírody.

Spoločnosť zaviedla niekoľko opatrení

Spoločnosť v pondelok uviedla, že zaviedla niekoľko opatrení vrátane "pozastavenia ťažby vo všetkých oblastiach vo Fínsku, kde platia obmedzenia podľa zákona o vode, zákona o lesoch alebo zákona o ochrane prírody". "Ťažba bola pozastavená až do prehodnotenia prevádzkových pokynov, plánov ťažby a rizík súvisiacich s týmito lokalitami. Akékoľvek zistené nedodržiavanie predpisov sa bude posudzovať v spolupráci s orgánmi," uviedla spoločnosť Stora Enso v tlačovej správe.

Fínska pobočka ochranárskej organizácie Greenpeace v pondelok skritizovala spoločnosť Stora Enso a lesnícky priemysel vo všeobecnosti, že nedostatočne zohľadňujú environmentálne otázky. Uviedla, že tento prípad nie je ojedinelý, pričom odhalil len "špičku ľadovca". "Ťažba dreva sa všade vykonáva s nedostatočnými informáciami a usmerneniami, a to aj v oblastiach chránených zákonom," uviedla organizácia vo vyhlásení.

Viac o téme: Ťažba drevaFínskoLastúrnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu