Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Blinken schválil predaj vojenského vybavenia pre Izrael: Prímerie v Pásme Gazy by mohlo odvrátiť útok Iránu, tvrdí Biden

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

WASHINGTON - Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken odsúhlasil predaj rôzneho vojenského vybavenia pre Izrael v celkovej hodnote viac ako 20 miliárd dolárov. V balíku sú zahrnuté stíhačky F-15, rakety, munícia do tankov a taktické vozidlá. V utorok to uviedol Pentagón. Informujú agentúry Reuters a AFP a portál Defense News.

V oznámení adresovanom Kongresu USA ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že tieto dodávky "zlepšia schopnosť Izraela odolávať súčasným a budúcim hrozbám". Najväčšou položkou v balíku sú stíhačky F-15IA a F-15I+ za takmer 19 miliárd dolárov. Potenciálny predaj počíta s dodávkou vyše 50 strojov Izraelu.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

USA poskytnú tiež 120 milimetrovú muníciu do tankov v celkovej hodnote takmer 775 miliónov dolárov. Blinken zároveň schválil aj predaj rakiet stredného doletu typu vzduch-vzduch za viac ako 102 miliónov a stredne ťažké taktické vozidlá Oshkosh typu M1148A1P2 za 583 miliónov dolárov.

Munícia do tankov môže byť dodaná okamžite, avšak výroba a dodanie stíhačiek F-15 potrvá roky, pripomína Reuters. Portál Defence News poukazuje na to, že po doručení oznámenia Kongresu sa spustí formálne kontrolné obdobie, počas ktorého môžu predaj zablokovať americkí kongresmani kritickí voči izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy.

Dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy by mohlo odvrátiť odvetný útok Iránu

Americký prezident Joe Biden v utorok vyjadril presvedčenie, že dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy by mohlo zabrániť Iránu podniknúť odvetný útok za zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju. Informuje agentúry AFP.

"Také sú moje očakávania," uviedol Biden v reakcii na otázku, či by dohoda o prímerí a prepustení rukojemníkov medzi Izraelom a Hamasom mohla odvrátiť útok Iránu. Dodal, že hoci rokovania o prímerí začínajú byť ťažké, nestráca nádej. Haníja zomrel pri útoku v Teheráne koncom júla a jeho úmrtie prispelo k zvýšeniu napätia na Blízkom východe. Irán totiž z útoku obvinil Izrael, ktorý sa k nemu oficiálne neprihlásil, a sľúbil odvetu.

Biden a lídri Egypta a Kataru pritom minulý týždeň verejne vyzvali Izrael a Hamas, aby sa zúčastnili na rokovaniach, ktoré začínajú vo štvrtok. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už potvrdil účasť Izraela na rokovaniach, pričom Katar Spojené štáty uistil, že pracuje na zaistení toho, aby na nich bol zastúpený aj Hamas, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel.

"Nechávame tento proces bežať, no plne dúfame, že sa tieto rokovania pohnú vpred tak, ako by sa mali," uviedol Patel. Zároveň poukázal na to, že prímerie by umožnilo prepustenie rukojemníkov, dodanie humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, ako aj ďalšiu diplomaciu, vďaka ktorej by sa Blízky východ mohol dostať z "tohto nekonečného kruhu násilia".

Americký denník The New York Times v utorok s odvolaním sa na dokumenty z rokovaní uviedol, že Izrael pritvrdil pri niektorých svojich požiadavkách. Patel pritom odmietol komentovať postoje Izraela pri vyjednávaní. Izraelskí predstavitelia však podľa neho Spojeným štátom povedali, že sú pripravení "finalizovať podrobnosti implementácie dohody".

Viac o téme: PrímerieIránIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu