Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Väznenej nositeľke Nobelovej ceny v Iráne upierajú zdravotnú starostlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Experti OSN v utorok obvinili Irán, že uväznenej nositeľke Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíovej upiera riadnu zdravotnú starostlivosť. Uviedli tiež, že začiatkom augusta bola vystavená fyzickému násiliu.

Podľa príbuzných väznenej aktivistky k násiliu voči nej došlo 6. augusta pri potýčkach, ktoré vypukli v teheránskej väznici Evín. Mohamadíová "údajne stratila vedomie a utrpela zranenia hrudného koša a iných častí tela", uviedli odborníci OSN. Iránske úrady uznali, že došlo k fyzickej konfrontácii, ale obvinili Mohammadíovú z "provokovania", pričom súčasne popreli, že by väzňov zbili. Experti OSN vo svojom vyhlásení uviedli, že svoje obavy o zdravie 52-ročnej väznenej aktivistky tlmočili iránskej vláde. Dodali, že iránske úrady opäť vyzvali na okamžité prepustenie Mohammadíovej a bezodkladné zaistenie prístupu k lekárskej starostlivosti nielen pre ňu, ale aj pre ostatných väzňov. Podľa expertov OSN Mohamadíová počas posledných ôsmich mesiacov trpela akútnou bolesťou chrbta a kolena a tiež poškodením medzistavcovej platničky.

Odmietnutie lekárskej starostlivosti sa zrejme používa na potrestanie

Experti v tejto súvislosti zastávajú názor, že odmietnutie lekárskej starostlivosti sa zrejme "používa na potrestanie a umlčanie Mohammadíovej vo väzení". OSN sa nazdáva, že to možno kvalifikovať ako mučenie a neľudské zaobchádzanie. Nobelovu cenu za mier 2023 udelili iránskej ľudskoprávnej aktivistke Narges Mohammadíovej za jej boj proti utláčaniu žien v Iráne a úsilie v oblasti presadzovania ľudských práv a slobôd pre všetkých. Ako aktivistka otvorene vystupovala napríklad proti trestu smrti v Iráne či povinnému noseniu hidžábu u žien. Vo svojom boji za ľudské práva pokračuje aj za mrežami, pričom dôrazne podporovala protesty, ktoré vypukli po celom Iráne po smrti Mahsy Amíníovej v septembri 2022. Amíníová bola zadržaná mravnostnou políciou za to, že mala údajne príliš voľne nasadený hidžáb. Krátko po zadržaní zomrela v nemocnici, podľa aktivistov na následky násilia na policajnej stanici. Mohammadíová (52) je vo väzení od novembra 2021. Za mrežami strávila aj veľkú časť posledného desaťročia.

Viac o téme: IránZdravotná staroslivosťNobelová cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu