Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na severe Iránu prebiehajú vojenské cvičenia: Očakáva sa odveta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TEHERÁN - Na severe Iránu aktuálne prebiehajú vojenské cvičenia. Deje sa tak v čase, keď sa na Blízkom východe očakáva odveta za zabitie lídra palestínskeho militantného hnutia Hamas. V utorok o tom informovala iránska agentúra Mehr, píše agentúra Reuters.

Cvičenie prebieha v provincii Gílán na pobreží Kaspického mora. Jeho účelom je posilniť obrannú pripravenosť námorných síl. V utorok iránska agentúra IRNA informovala, že vojenské cvičenia prebiehajú aj na západe krajiny. Zúčastňujú sa na nich príslušníci iránskych elitných Revolučných gárd. Cvičenia sa konajú v čase, keď Irán pohrozil Izraelu odvetou za zabitie lídra palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju, ku ktorému došlo 31. júla v iránskej metropole Teherán.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Irán a Hamas zo smrti Haníju obviňujú Izrael. Ten sa k zodpovednosti za atentát neprihlásil, no ani ju nepoprel, čo ešte viac posilňuje obavy z toho, že vojna medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy môže prerásť do širšieho vojenského konfliktu. Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok uviedol, že Irán by mohol podniknúť "významné" útoky na Izrael už tento týždeň.

Viac o téme: IránHamasBlízky východVojenské cvičenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu