Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Vyšetrovanie stále prebieha: Vrtuľník s prezidentom Raísím havaroval pre zlé počasie a preťaženosť

Ebráhím Raísí
Ebráhím Raísí (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

TEHERÁN - Haváriu vrtuľníka, pri ktorej 19. mája zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí, spôsobili zlé poveternostné podmienky a jeho preťaženosť. Informovala o tom v stredu podľa agentúry Reuters iránska tlačová agentúra Fárs s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj blízky vyšetrovaniu.

"Vyšetrovanie prípadu havárie vrtuľníka s ajatolláhom Raísím bolo ukončené. Existuje úplná istota, že to, čo sa stalo, bola nehoda," uviedol pre Fárs bezpečnostný zdroj. Vyšetrovatelia podľa neho dospeli k záveru, že helikoptéra viezla o dve osoby viac, než je jej kapacita, ktorú predpisujú bezpečnostné protokoly. Už v predbežnej správe iránskej armády zverejnenej v máji sa konštatovalo, že počas vyšetrovania sa nenašli dôkazy o cudzom zavinení alebo útoku.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

K havárii vrtuľníka Bell 212 americkej výroby došlo v zlom počasí v hornatej oblasti v provincii Východný Azerbajdžan. Okrem Raísího zahynul aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír-Abdolláhján a ďalších sedem ľudí. Záchranári našli vrak stroja až na druhý deň. Iránska delegácia sa vracala zo stretnutia s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, s ktorým slávnostne otvorila priehradu na spoločnej hranici.

Viac o téme: HaváriaPočasiePreťaženosťEbráhím Raísí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu