Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Francúzsko vyzvalo Kosovo na zastavenie krokov, ktorými zvyšuje napätie so Srbmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PARÍŽ - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyzvalo kosovské orgány, aby ukončili "jednostranné kroky", ktoré by mohli prispieť k zvýšeniu napätia so Srbmi.

"Francúzsko dôrazne odsudzuje množiace sa jednostranné kroky kosovských orgánov na severe krajiny, ktoré ovplyvňujú každodenný život srbskej komunity," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. Tieto kroky ohrozujú snahy o "normalizáciu vzťahov so Srbskom, ktoré sú predpokladom realizácie európskej perspektívy oboch krajín".

Albin Kurti
Zobraziť galériu (2)
Albin Kurti  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys))

Premiér Kosova Albin Kurti minulý týždeň vyhlásil, že most v etnicky rozdelenom meste Kosovská Mitrovica musí byť znovu otvorený. Jednotky NATO v Kosove (KFOR) však v utorok varovali tamojšie vládne orgány pred pokusmi o znovuotvorenie mosta a uviedli, že nebudú váhať zasiahnuť v prípade, ak budú pokračovať plány na jeho otvorenie.

Kosovské policajné zložky v pondelok vykonali razie

Kosovské policajné zložky v pondelok vykonali razie na najmenej deviatich pobočkách srbskej pošty pri severnej hranici so Srbskom, ktoré dlhodobo využívajú obyvatelia, ktorí majú finančné prostriedky v Srbsku.Spojené štáty v stredu vyjadrili znepokojenie nad "nekoordinovanými rozhodnutiami kosovských predstaviteľov".

Proti oznámeniu o otvorení mosta na rieke Ibar v stredu v Kosovskej Mitrovici pokojne protestovalo niekoľko tisíc kosovských Srbov. Rieka Ibar v meste rozdeľuje albánsku a srbskú komunitu a v súčasnosti zavretý most bol dejiskom častých stretov oboch etník po vojne v Kosove v roku 1999.Napätie medzi Srbskom a Kosovom pretrváva už niekoľko mesiacov po zavedení eura ako jedinej zákonnej meny v Kosove a srbský dinár bol v podstate zakázaný. Tento krok vyvolal pobúrenie v Belehrade, ktorý naďalej financuje paralelný systém zdravotníctva, vzdelávania a sociálneho zabezpečenia pre srbskú menšinu v Kosove.

Viac o téme: NapätieVýzvaFrancúzskoSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu