Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Kosovo vypísalo parlamentné voľby: Budú to prvé riadne od vyhlásenia nezávislosti krajiny

Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová
Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrik Domi)

PRIŠTINA - Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová v piatok oznámila, že parlamentné voľby sa budú konať vo februári budúceho roka a budú to prvé riadne voľby od vyhlásenia nezávislosti krajiny od Srbska v roku 2008. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Riadne voľby do Zhromaždenia Kosovskej republiky sa budú konať 9. februára 2025," uvádza sa v dekréte, ktorý podpísala Osmaniová a ktorý bol zverejnený na jej účte na Facebooku. Osmaniová (42) v tom istom dekréte nariadila ústrednej volebnej komisii, aby "podnikla všetky potrebné kroky na organizáciu a uskutočnenie volieb". Posledné parlamentné voľby sa konali vo februári 2021 a strana Vetëvendosje (Sebaurčenie) súčasného premiéra Albina Kurtiho v nich získala mierne nad 50 percent hlasov.

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vláda pod vedením Kurtiho bude prvou vládou, ktorá dokončí celé štvorročné funkčné obdobie. Všetky voľby, ktoré sa konali od vyhlásenia nezávislosti Kosova, boli mimoriadne a boli výsledkom vnútropolitických kríz. Voľby sa konajú v čase veľmi napätých vzťahov so Srbskom, ktoré neuznalo nezávislosť Kosova. Napätie medzi Prištinou a srbskou menšinou v Kosove, najmä na jeho severe, kde Srbi tvoria väčšinu, pravdepodobne vrhne tieň aj na voľby.

Kurtiho vláda sa snaží prevziať všetky "mocenské páky" na severe krajiny a odstrániť paralelné školstvo, zdravotníctvo, bankovníctvo a poštové služby, ktoré financuje Belehrad, aby si zabezpečil politickú lojalitu kosovských Srbov, ktorí tiež neuznávajú suverenitu Kosova.

Vzťahy so Srbskom

Kosovo bolo bývalou srbskou provinciou, kým 78-dňová bombardovacia kampaň NATO v roku 1999 neukončila vojnu medzi srbskými vládnymi silami a etnickými albánskymi separatistami, ktorá si vyžiadala približne 13 000 mŕtvych, najmä etnických Albáncov, a vytlačila srbské sily. Vzťahy medzi Kosovom a Srbskom sú naďalej napäté a 13 rokov trvajúce normalizačné rozhovory, ktoré sprostredkovala Európska únia, nedosiahli posun, najmä po prestrelke medzi maskovanými srbskými ozbrojencami a kosovskou políciou v septembri minulého roka, pri ktorej zahynuli štyria ľudia.

Viac o téme: TermínParlamentné voľbyVyhlásenieSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu