Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Cyprus je pripravený pomôcť v prípade evakuácie cudzincov z Blízkeho východu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

NIKÓZIA - Cyprus je pripravený pomôcť s evakuáciou cudzincov z Libanonu v prípade eskalácie konfliktu medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh podporovaným Iránom. Oznámil to vo štvrtok hovorca cyperskej vlády.

"Sme pripravení pomôcť, ak to bude nevyhnutné," uviedol hovorca s tým, že veľvyslanectvá niekoľkých európskych krajín už kontaktovali cyperskú vládu, aby s ňou hovorili o podrobnostiach možných evakuácií.Cyprus je členskou krajinou Európskej únie, ktorá leží najbližšie ku krajinám Blízkeho východu a často slúži ako stredisko pri humanitárnych alebo evakuačných operáciách v prípade krízových situácií na Blízkom východe.

Let z Cypru do Libanonu trvá len asi 35 minút. Na prepravu ľudí, ktorí by chceli Libanon opustiť, je okrem toho možné použiť aj lodnú dopravu. Tieto trasy v uplynulých mesiacoch podľa DPA už niekoľkokrát poslúžili na to, aby sa ľudia dostali do bezpečia.

Cyprus je pripravený pomôcť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Napätie na Blízkom východe spôsobené vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas sa vystupňovalo minulý týždeň po atentáte na vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne a následnom zabití najvyššieho vojenského veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra v pri útoku Izraela v Bejrúte. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil, a sľubujú za oba útoky odvetu.

Viac o téme: PomocEvakuáciaCyprusBlízky východCudzinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu