Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Kontroverzné vyjadrenie izraelského ministra spustilo odpor na západe: Hrozí zastavenie dodávok zbraní

Izraelský minister financií Bezalel Smotrič. Izraelu hrozí pozastavenie dodávok zbraní zo Západu Zobraziť galériu (2)
Izraelský minister financií Bezalel Smotrič. Izraelu hrozí pozastavenie dodávok zbraní zo Západu (Zdroj: Instagram/bezalel_smotrich)

LONDÝN – V Pásme Gazy sa nebojuje len zbraňami, ale aj slovami, ktoré vychádzajú z úst vládnych politikov. V mnohých prípadoch bol Izrael ten dobrý a považovaný za obeť terorizmu. Šokujúce vyjadrenie izraelského ministra financií však rétoriku obrátilo. Armáde, ktorá od októbra minulého roku vedie otvorený konflikt proti teroristickým skupinám, hrozí, že príde o ďalšie dodávky zbraní.

Vojna v Pásme Gazy trvá od siedmeho októbra minulého roku. V ten deň spustilo radikálne palestínske hnutie Hamas v južnej časti Izraela mohutnú ofenzívu, ktorá mala vo všetkých aspektoch podobu masakry. Teroristi chodili od domu k domu a zabíjali takmer všetko živé.

Pri najväčšej masakre v izraelských dejinách zahynulo viac ako tisíc ľudí a takmer 500 odvliekli teroristi do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Izraelská armáda (IDF) následne spustila otvorený vojnový konflikt proti radikalistom. 

Vyhladovanie Pásma Gazy 

V atmosfére neustálych bojov, pri ktorých v mnohých prípadoch dochádza k početným stratám na civilistoch, použil izraelský minister financií tvrdý slovník. Bezalel Smotrič je presvedčený, že blokovanie humanitárnej pomoci do pásma Gazy je "oprávnené a morálne", aj keď to spôsobí, že dva milióny civilistov umrie od hladu. Informuje o tom The Jerusalem Post.

"Prinášame pomoc, pretože nemáme na výber," hovoril Smotrič na konferencii v Yad Binyamin. "V súčasnej globálnej realite nedokážeme zvládnuť vojnu. Nikto nám nedovolí spôsobiť smrť dvoch miliónov civilistov od hladu, aj keď by to mohlo byť oprávnené a morálne, kým sa naši rukojemníci nevrátia. Humanitárna výmena väzňov je morálne opodstatnená, ale čo môžeme robiť?" vyjadril sa.

Reakcia Západu

Reakcia nenechala na sena dlho čakať. Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval izraelskú vládu, aby výrok ministra Smotriča na vyhladovanie Pásma Gazy odsúdila a označil to za jasné porušenie medzinárodného práva. Okrem toho sa povráva, že Británia je ochotná zájsť ešte ďalej. Nová vláda pod labouristom Keirom Starmerom je schopná zablokovať predaj zbraní do Izreala. 

Kontroverzné vyjadrenie izraelského ministra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

K Británii sa postupne pridali aj Francúzsko a Európska únia (EÚ). Britský The Guardian informuje, že obaja aktéri odsúdili Smotričovo vyjadrenie o blokovaní humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Poukazovali najmä na jeho slová, že "by to bolo oprávnené a morálne". 

EÚ okrem toho odsúdila hladovanie civilistov ako "vojnový zločin" a upozornila izraelskú vládu, aby sa od podobných prejavov svojho ministra dištancovala.

Francúzi zdôraznili povinnosť Izraela, vzhľadom na jeho polohu a podľa medzinárodného práva, aby poskytol civilistom v Pásme Gazy humanitárnu pomoc. "Francúzsko vyjadruje hlboký údiv nad hanebnými slovami izraelského ministra financií," uviedol rezort diplomacie v Paríži. 

Viac o téme: Minister financiíVyhladovaniePásmo GazyDodávky zbraníIzrael vo vojneDavid LammyBezalel Smotrič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu