Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Iránsky prezident menoval nového vedúceho atómovej organizácie

Massúd Pezeškiján
Massúd Pezeškiján (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Šéfom iránskeho nukleárneho programu zostáva sankcionovaný Mohammad Eslámí. Rozhodol o tom novozvolený iránsky prezident Massúd Pezeškiján, ktorý ho zároveň vymenoval za viceprezidenta Iránu. V sobotu o tom informovala iránska štátna televízia. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

"Vzhľadom na vaše cenné manažérske skúsenosti vás vymenúvam za viceprezidenta a vedúceho Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI)," uviedol prezident Massúd Pezeškiján v oznámení. Eslámí pokračuje aj vo funkcii viceprezidenta krajiny, ktorá je priamo spätá s funkciou predsedu AEOI. Celkovo má Irán dvanásť viceprezidentov.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Organizácia Spojených národov uvalila na Eslámího v roku 2008 sankcie za účasť na iránskom jadrovom programe a na vývoji nosičov jadrových zbraní. Dopustiť sa tak mal v čase, keď viedol iránsky Inštitút pre výcvik a výskum obranného priemyslu. Za vedúceho iránskeho jadrového programu ho prvýkrát vymenoval zosnulý iránsky prezident Ebráhím Raísí. Predtým Eslámí pôsobil v kabinete bývalého prezidenta Hassana Rúháního ako minister dopravy a rozvoja miest.

Nedostatočná spolupráca Teheránu

Británia, Francúzsko a Nemecko v júni predložili Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) rezolúciu, v ktorej kritizujú Irán. Dôvodom je nedostatočná spolupráca Teheránu s touto agentúrou a rozširovanie jeho jadrového programu.

Irán obviňuje USA a ich spojencov, že naďalej uplatňujú hospodárske sankcie, ktoré mali byť podľa dohody zrušené. Trvá na tom, že jeho jadrový program má mierový charakter. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi však opakovane uviedol, že Irán obohacuje urán na úroveň, ktorá je blízko úrovni potrebnej na výrobu jadrovej zbrane.

Viac o téme: VymenovanieNukleárny programIránMohammad Eslámí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu