Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Cyprus je pripravený prijať cudzincov nachádzajúcich sa v Libanone a Izraeli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

NIKÓZIA - Cyprus je pripravený na prípadnú evakuáciu cudzincov z územia Libanonu a Izraela. Uviedol to v utorok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos v čase rastúcich obáv z očakávaného iránskeho útoku na Izrael, píše agentúra DPA.

Kombos v rozhovore pre tlačovú agentúru CNA povedal, že Cyprus by v prípade potreby mohol dočasne prijať veľký počet občanov štátov EÚ alebo štátnych príslušníkov tretích krajín za predpokladu, že z Cypru vo vhodnom čase odcestujú do svojich krajín. V prístavnom meste Larnaka sú prichystané lôžka v školách a hygienické zariadenia, dodal minister.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok si na Cypre zmeral sily s profesionálnym vojakom (Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok)

Cyprus, členská krajina EÚ, leží v Stredozemnom mori v blízkosti krajín Blízkeho východu. Let z Libanonu na tento ostrovný štát trvá iba približne 35 minút, priblížila DPA. Kombos pripomenul, že Cyprus počas vojny v Libanone v roku 2006 dočasne poskytol útočisko pre približne 60.000 ľudí. Na evakuáciu osôb do prístavných miest Limasol alebo Larnaka by mohli byť využité aj námorné trasy.

K eskalácii napätia na Blízkom východe došlo pred dvoma týždňami po zabití vysokopostaveného veliteľa hnutia Hizballáh Fuáda Šukra pri izraelskom útoku na Bejrút a atentáte na vodcu hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne. Irán a ním podporované militantné hnutia pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou.

Viac o téme: EvakuáciaCyprusIzraelLibanonCudzinciKombos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu