Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Júnus sa vrátil do Bangladéša, aby viedol dočasnú vládu

Muhammad Júnus
Muhammad Júnus (Zdroj: TASR/AP/Al-emrun Garjon)

DHÁKA - Muhammad Júnus sa vo štvrtok vrátil do Bangladéša, aby viedol novú dočasnú vládu po niekoľkotýždňových študentských protestoch a odstúpení premiérky Hasíny Vadžídovej. Informuje o tom agentúra Reuters.

Osemdesiatštyriročný Júnus je jediný nositeľ Nobelovej ceny z Bangladéša a do Dháky pricestoval po lekárskom ošetrení v Paríži. Protestujúci ho podporili vo vedení dočasnej vlády, ktorej úlohou bude zorganizovať nové voľby. "Je dobrý pocit vrátiť sa domov," uviedol Júnus na letisku, kde ho privítalo vedenie armády a študentskí lídri. Podľa jeho slov zachránili protestujúci krajinu a túto slobodu je potrebné zachovať. "Nech nám naši študenti ukážu akúkoľvek cestu, budeme sa ňou uberať," dodal.

archívne video

Časť zamestnancov RTVS opäť protestuje štrajkom proti chystaným zmenám (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Júnus by mal zložiť prísahu ako šéf dočasnej vlády v oficiálnej rezidencii prezidenta Muhammada Šahabuddína. Nie je v nej zastúpená strana Ľudová liga (Awami League) bývalej premiérky Hasíny Vadžídovej, ktorá po rezignácii na funkciu odišla do susednej Indie. Jej syn Sadžíb Vadžíd v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedol, že strana sa nevzdala a je pripravená rokovať s dočasnou vládou. "Povedal som, že moja rodina sa už viac nebude angažovať v politike, ale vzhľadom na to, ako sú naši stranícki predstavitelia napádaní, sa nemôžeme vzdať," napísal v stredu. Expremiérka sa v súčasnosti ukrýva na leteckej základni neďaleko indického hlavného mesta Naí Dillí, čo podľa Júnusa vyvolalo hnev mnohých Bangladéšanov voči Indii.

Muhammad Júnus a jeho banka Grameen dostali v roku 2006 Nobelovu cenu za mier pre vytvorenie systému mikropôžičiek do 100 dolárov, ktoré miliónom ľudí pomohli dostať sa z chudoby. Súd ho v júni obvinil zo sprenevery, ktorú však Júnus poprel. Študentské protesty v Bangladéši sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót na pozície vo verejnom sektore. Ďalšími príčinami boli ekonomické problémy a politické represie vládnej strany, pripomína Reuters.

Na istý čas sa demonštrácie zastavili, keď najvyšší súd zrušil väčšinu kvót. Minulý týždeň sa protesty obnovili a ich účastníci požadovali aj odstúpenie autoritárskej premiérky Vadžídovej, ktorá bola na čele vlády 15 rokov.

Viac o téme: BangladéšMuhammad Júnus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu