Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Bangladéš potrebuje zlepšiť právny poriadok, uvádza poradca ministerstva vnútra

Protesty v Bangladéši Zobraziť galériu (2)
Protesty v Bangladéši (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Tuj Johora)

DHÁKA - Prioritou dočasnej bangladéšskej vlády je zlepšiť zákony a poriadok v tejto krajine a obnoviť morálku orgánov činných v trestnom konaní, uviedol v piatok novovymenovaný poradca ministerstva vnútra Sakavat Hosajn.

Administratíva Bangladéša je veľmi znepokojená správami o vandalizme a útokoch na menšiny. "Problémom je, že orgány činné v trestnom konaní tú nie sú. Musíme im dať dôveru, aby sa opätovne vrátili," uvádza Hosajn, brigádny generál vo výslužbe.Polícia v tejto juhoázijskej krajine so 170 miliónmi obyvateľov je v rozvrate, odkedy dlhoročná premiérka Hasína Vadžídová utiekla do Indie po vlne protestov, ktoré prerástli do násilností a žiadostí o jej odstúpenie. Od júla, keď sa demonštrácie a potýčky vystupňovali, zahynulo približne 300 ľudí a tisíce utrpeli zranenia.

Bangladéš potrebuje zlepšiť právny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Rajib Dhar)

Väčšina policajných staníc v Bangladéši bola v dôsledku diania v posledných dňoch opustená. Počas neprítomnosti policajných zložiek študenti vytvorili skupiny, ktoré strážia štvrte Dháky.Tento týždeň došlo k útokom vandalov na mnohé domy a podniky hinduistickej menšiny v krajine, čo prinútilo stovky ľudí z tejto komunity na severozápade Bangladéša k pokusu o útek do Indie. Po zaistení bezpečia v oblasti miestnou správou sa však približne 700-800 z nich vrátilo.

Vzhľadom na "drasticky nízku morálku" personálu a útokom na policajné stanice Hossain povedal, že okamžite osloví orgány činné v trestnom konaní, aby sa obnovila dôvera a mohli by mohli nasledovať reformy. Podľa oficiálnych údajov má Bangladéš približne 190.000 policajtov.Svedok pre agentúru Reuters uviedol, že sa v piatok do služby v Dháke vrátili niektorí policajti a niektoré policajné stanice strážili polovojenské jednotky.

Viac o téme: MorálkaBangladéšPrivy poriadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu