Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Napätá situácia v Bangladéši: Prezident krajiny rozpustil parlament

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Rajib Dhar)

DHÁKA - Bangladéšsky prezident v utorok rozpustil parlament iba deň po tom, čo bývalá premiérka Hasína Vadžídová odstúpila z funkcie a utiekla z krajiny po násilných protestoch. Informuje správa agentúr Reuters a AFP.

Oznámenie prišlo niekoľko hodín po výzve protestujúcich študentov, ktorí na sociálnej sieti Facebook žiadali rozpustenie parlamentu do 11.00 h. Veliteľ bangladéšskej armády Vaker-uz-Zamán sa dnes zároveň plánoval stretnúť s lídrami študentov, aby spoločne diskutovali vytvorenie dočasnej vlády. Aktuálne nie je bezprostredné jasné, či k rozhovorom došlo.

archívne video

Vyjadrenie Tomáša Druckera z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Demonštranti na čele hnutia proti kvótam na pracovné pozície vo verejnom sektore a Vadžídovej vláde v utorok ráno vyhlásili, že ako poradcu dočasnej vlády chcú laureáta Nobelovej ceny za mier Muhammada Júnusa, ktorý už s ponukou súhlasil. Jeden z kľúčových organizátorov hnutia Nahid Islam ozrejmil, že nie je prijateľná "žiadna vláda podporovaná či vedená armádou". Indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar vyhlásil, že sa po stabilizácii situácie v Bangladéši teší na normálne fungovanie krajiny. Zároveň však zdôraznil, že pohraničná stráž zostáva v pohotovosti.

V utorok v reakcii na politické dianie vstúpila do štrajku kľúčová policajná asociácia zastupujúca tisícky policajných dôstojníkov. "Kým nebude zaistená bezpečnosť každého člena polície, vyhlasujeme štrajk," uviedla vo vyhlásené asociácia. Deň po odchode Vadžídovej prepustili úrady z domáceho väzenia jej politickú oponentku, expremiérku Chálidu Zijáovú.

Viac o téme: ŠtudentiProtestyBangladéšParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu