Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Súd v Bangladéši nariadil vyšetrovanie Vadžídovej v súvislosti so smrťou muža

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DHÁKA - Súd v Bangladéši v utorok nariadil vyšetrovanie úlohy bývalej premiérky Hasíny Vadžídovej a šiestich vysokopostavených predstaviteľov jej administratívy v súvislosti so smrťou muža, ktorý bol zastrelený počas júlových protestov vedených študentmi. Informuje o tom agentúra AFP.

Vadžídová minulý týždeň podala demisiu a odišla do susednej Indie po niekoľko týždňov trvajúcich násilných demonštráciách žiadajúcich jej odchod. Právnik Manun Mia, ktorý v mene anonymného občana podal návrh na žalobu bývalej premiérky a ďalších šiestich osôb, povedal, že mestský súd v Dháke nariadil polícii, aby sa prípadom "vraždy" muža zaoberala.

V podaní právnika sú okrem expremiérky uvedení aj bývalý minister vnútra Ásáduzzámán Chán a generálny tajomník Vadžídovej strany Obajdul Káder. Ďalšími menovanými sú štyria najvyšší policajní dôstojníci vymenovaní vládou bývalej premiérky, píše AFP. Študentské protesty v Bangladéši sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót na pozície vo verejnom sektore. Ďalšími príčinami boli ekonomické problémy a politické represie vládnej strany. Na istý čas sa demonštrácie zastavili, keď najvyšší súd zrušil väčšinu kvót. Protesty sa však obnovili a ich účastníci požadovali aj odstúpenie autoritárskej premiérky Vadžídovej, ktorá bola na čele vlády 15 rokov. Podľa stanice BBC počas protestov zomrelo viac ako 400 ľudí. Mnohých z nich údajne zastrelila polícia.

Viac o téme: SúdBangladešVyšetrovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu