Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Biden hovoril s predstaviteľmi Kataru a Egypta o napätí na Blízkom východe

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok telefonoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a katarským šejkom Tamímom ibn Hamadom Ál Sáním. Lídri diskutovali o snahách zmierniť napätie na Blízkom východe a dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy, uviedol Biely dom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Úrad egyptského prezidenta oznámil, že počas telefonického rozhovoru s prezidentom Spojených štátov Sísí potvrdil víziu Káhiry týkajúcu sa "nebezpečenstva následkov spôsobených pokračovaním vojny v Pásme Gazy a jej negatívneho vplyvu na stabilitu v regióne". Dodal, že dosiahnutie dohody o prímerí je považované za základ pre obnovenia pokoja a stability v regióne. Obaja lídri sa tiež dohodli v pokračovaní prác na dosiahnutie dohody a prímerí a realizácii dvojštátneho riešenia, dodal úrad Sísího. Biden v utorok telefonoval aj s katarským šejkom.

"Prezident Biden poďakoval šejkovi Tamímovi za jeho odhodlané vedenie pri sprostredkúvaní rokovaní, ktoré teraz dospeli do záverečnej fázy. Prezident Biden a šejk Tamím sa zhodli na naliehavosti čo najskoršieho ukončenia procesu," uviedol Biely dom vo vyhlásení zverejnenom na svojej oficiálnej webovej stránke. USA, Egypt a Katar pokračujú v sprostredkovaní medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas s cieľom ukončiť desať mesiacov trvajúcu vojnu v palestínskej enkláve, ktorá sa začala vlani v októbri po útoku palestínskych teroristických kománd na juh Izraela, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Odvetná izraelská ofenzíva si v Pásme Gazy vyžiadala už vyše 39.600 obetí na životoch.

Viac o téme: EgyptKatarBlízky východJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu