Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Muža, ktorý sa na internete vyhrážal zabitím Harrisovej, obvinili

Kamala Harrisová
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP/Meg Kinnard)

WASHINGTON - V americkom štáte Virgínia obvinili muža, ktorý sa na sociálnej sieti vyhrážal zabitím viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej. Vyplýva to zo súdnych záznamov, na ktoré sa v pondelkovej správe odvolala agentúra Reuters.

Obvinený Frank Carillo zverejnil sériu príspevkov na sieti GETTR. V jednom z nich napísal, že predpokladanú kandidátku demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb Harrisovú "je potrebné zaživa upáliť. Urobím to osobne, ak to neurobí nikto iný." V inej správe zase tvrdil, že Harrisová "bude ľutovať, že sa niekedy pokúsila stať prezidentkou" Spojených štátov.

archívne video

Muža, ktorý sa mal vyhrážať Čaputovej a Naďovi, vyviedli v putách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Príspevky podľa súdnych záznamov Carillo zverejnil 27. júla - šesť dní po tom, čo súčasný prezident USA Joe Biden oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie a v tomto smere podporil práve Harrisovú. Na jeho účte okrem iného objavili aj odkazy namierené proti Bidenovi a riaditeľovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopherovi Wrayovi. Agenti FBI podľa Reuters počas prehliadky domu obvineného našli a zhabali pušku i ručnú strelnú zbraň.

Prudký nárast vyhrážok

Vyhrážky namierené proti verejným činiteľom, ktorých prudký nárast zaznamenalo americké ministerstvo spravodlivosti, boli zverejnené približne dva týždne po neúspešnom atentáte na exprezidenta Donalda Trumpa počas predvolebného zhromaždenia v Pensylvánii. Trump po pokuse o vraždu vyviazol so zranením pravého ucha. Vyšetrovanie dosiaľ nezistilo, aký bol motív útočníka 20-ročného T. H. Crooksa, ktorý streľbou z poloautomatickej pušky zabil jedného účastníka podujatia a okrem Trumpa zranil ďalších dvoch ľudí. Útočníka následne zastrelila tajná služba.

Viac o téme: VyhrážkyObvinenie USAVirginiaKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu