Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Harrisová si vybrala kandidáta na viceprezidenta: Bude ním guvernér Walz

Kamala Harrisová
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

PHILADELPHIA - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová si ako svojho viceprezidentského kandidáta do novembrovej prezidentskej voľby vybrala guvernéra Minnesoty Tima Walza, napísal dnes spravodajský web televízie CNN s odvolaním sa na štyri informované zdroje. Agentúra AP s odvolaním sa na tri svoje zdroje tiež uviedla, že si demokratka ako spolukandidáta vybrala práve Walze. Kampaň Harrisovej zatiaľ výber oficiálne nepotvrdila.

Walz, 60-ročný veterán americkej národnej gardy a bývalý učiteľ, bol v roku 2006 zvolený do Snemovne reprezentantov USA v obvode, ktorý je naklonený republikánom, a vo funkcii pôsobil 12 rokov, kým bol v roku 2018 zvolený za guvernéra štátu Minnesota.

archívne video

Ľuboš Blaha po víťazstve Petra Pellegriniho v druhom kole prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako guvernér presadzoval progresívny program, ktorý zahŕňa bezplatné školské stravovanie, boj proti zmene klímy či za zníženie daní pre strednú triedu a rozšírenie platenej dovolenky.

Walz sa tiež dlhodobo presadzuje o reprodukčné práva žien. Počas svojho pôsobenia v Snemovni reprezentantov USA, kde zastupoval vidiecky okres, obhajoval záujmy poľnohospodárov a podporoval práva na držanie zbraní, pripomenula agentúra Reuters.

Harrisová si podľa americkej tlače Walze vybrala zrejme s cieľom osloviť širší okruh belošských voličov z vidieka, ktorí v minulých rokoch dali svoj hlas republikánovi Donaldovi Trumpovi, s ktorým sa viceprezidentka zrejme stretne v prezidentských voľbách 5. novembra.

Harrisová potvrdila, že jej kandidátom na viceprezidenta bude Tim Walz

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v utorok na sociálnej sieti X potvrdila výber guvernéra Minnesoty Tima Walza ako svojho spolukandidáta do novembrových prezidentských volieb. Walz hovorí o životnej pocte.

"Ako guvernér, tréner, učiteľ a veterán sa (Walz) zaslúžil o pracujúce rodiny, ako je tá jeho. Je skvelé mať ho v tíme," uviedla Harrisová, ktorá je kandidátkou Demokratickej strany. V príspevku na Instagrame zase napísala, že jedna z vecí, ktoré ju na Walzovi zaujali, je "jeho hlboké presvedčenie o boji za rodiny strednej triedy".

Walz (60) odslúžil viac než 20 rokov v Národnej garde USA a je bývalým učiteľom na strednej škole. Na poste guvernéra Minnesoty pôsobí už druhé funkčné obdobie. Zároveň je predsedom Združenia demokratických guvernérov. Predtým bol 12 rokov kongresmanom v americkej Snemovni reprezentantov, kde zastupoval vidiecky okrsok v južnej Minnesote.

Harrisová na margo svojho kandidáta za viceprezidenta uviedla, že ako guvernér Minnesoty presadil zákon o ústavnej ochrane reprodukčných práv a "ako vášnivý poľovník" prijal zákon vyžadujúci všeobecné kontroly pri nákupe zbraní. Najviac na ňu však podľa jej vlastných slov zapôsobil práve Walzov záväzok voči svojej rodine.

"Je to životná pocta pripojiť sa ku Kamale Harrisovej v tejto kampani. Idem do toho naplno," vyhlásil sám Walz na platforme X. Viceprezidentka USA podľa neho presadzuje politiku toho, čo je možné. Svoju emóciu vyjadril slovami, že mu "to trochu pripomína prvý školský deň".

Volebný tím republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa podľa agentúry AFP označil Walza za "nebezpečne liberálneho extrémistu". V e-mali, ktorého cieľom je získať finančné prostriedky, sa píše, že Walz "rozpúta peklo na zemi".

"Nie je prekvapením, že liberálka zo San Francisca Kamala Harrisová chce za svojho (viceprezidentského) kandidáta Tima Walza, ktorý sa na západnom pobreží snaží pretvoriť Minnesotu na obraz Kalifornie," uviedla tlačová tajomníčka Trumpovej kampane.

Z radov Demokratickej strany dosiaľ ocenili Harrisovej výber viacerí vplyvní členovia vrátane niekdajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Tvrdenia niektorých republikánov, ktorý sa Walza snažia vykresliť ako ľavičiara a pokrokového politika, označila za nereálne a sama ho zaradila na stred politického spektra. "Je to demokrat zo srdca Ameriky," zdôraznila.

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová vyzdvihla, že Walz sa ako guvernér okrem iného zasadil o poskytovanie bezplatného stravovania pre deti v školách a zavedenie platenej rodinnej dovolenky v Minnesote. "Chce robiť dobro všetkými možnými spôsobmi," dodala.

Demokrati chvália výber Harrisovej, podľa republikánov je Walz moc liberálny

Výber guvernéra Minnesoty Tima Walza na post viceprezidenta do novembrových prezidentských volieb bol skvelým rozhodnutím. Uviedol to dnes americký prezident Joe Biden, podľa ktorého Walz spolu s demokratickou kandidátkou na hlavu štátu Kamalou Harrisovou budú silným hlasom pracujúcich ľudí a americkej strednej triedy. Gratulácie a slová chvály k novooznámenému kandidátovi vyjadrili aj ďalší demokrati, naopak republikáni označili Walza za príliš liberálneho či ľavicového.

"Budú najsilnejšími obhajcami našich osobných slobôd a našej demokracie," uviedol Biden v príspevku na sociálnej sieti X. Walz podľa neho v úlohe guvernéra preukázal, že je "silný, zásadový a efektívny vodca".

"Walz verí, že vláda je tu od toho, aby nám slúžila. Nie len niektorým, ale nám všetkým," napísal na platforme X bývalý americký prezident Barack Obama a dodal, že tieto vlastnosti z Walza urobí skvelého viceprezidenta.

Výber Tima Walza, bývalého učiteľa či príslušníka Národnej gardy, na post viceprezidenta Harrisová oznámila dnes. Obaja spolu v noci na stredu SELČ prvýkrát vystúpia na predvolebnom mítingu vo Filadelfii. Tento rok v novembri stanú v prezidentskom hlasovaní proti exprezidentovi Donaldovi Trumpovi a J.D. Vanceovi.

"Rovnako ako Kamala Harrisová je Tim Walz nebezpečne liberálny extrémista," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa Trumpovej kampane. "Hoci sa Walz bude snažiť predstaviť ako prístupný umiernenec, z jeho práce vyplýva, že dôsledne podporuje tých najliberálnejších politikov," uviedlo združenie guvernérov Republikánskej strany. "Harrisová-Walz: najľavicovejšia kandidátka v americkej histórii," uviedol konzervatívny guvernér Floridy Ron de Santis, ktorý sa uchádzal o republikánsku nomináciu na prezidenta.

Viac o téme: Kamala HarrisováTim Walz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu