Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Zámerom zabitia Haníju bolo predĺžiť konflikt v Gaze: Pri útoku v Iraku sa zranili americkí vojaci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Jehad Alshrafi)

BAGDAD - Niekoľko amerických vojakov utrpelo zranenia pri pondelňajšom útoku neznámych ozbrojencov na vojenskú základňu Ajn al-Asad v Iraku, kde sa nachádzajú medzinárodné jednotky vedené USA. Oznámilo to v pondelok neskoro večer americké ministerstvo obrany, píše agentúra AP a DPA.

"Môžeme potvrdiť, že dnes došlo k zrejme raketovému útoku na americké a koaličné sily na leteckej základni al-Asad v Iraku. Podľa prvotných informácií bolo zranených niekoľko amerických vojakov," uvádza sa vo vyhlásení Pentagónu. Ministerstvo dodalo, že vojaci na základni sa momentálne pokúšajú vyhodnotiť rozsah škôd.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

AP s odvolaním sa na vyjadrenia viacerých nemenovaných predstaviteľov Pentagónu uvádza, že zranených mohlo byť pri útoku až sedem ľudí vrátane amerických vojakov aj civilistov. Útok potvrdili ešte v pondelok aj predstavitelia irackých bezpečnostných síl. Agentúra AFP cituje jedného z nich, ktorý tvrdí, že smerom na základňu bolo vypálených viacero rakiet, pričom niektoré je trafili a ďalšie zasiahli blízku obec. K útoku sa dosiaľ neprihlásila nijaká ozbrojená skupina.

"Podľa prvotných informácií bolo zranených niekoľko amerických vojakov," citovala DPA hovorcu Pentagonu. "Personál základne v súčasnosti vykonáva odhad škôd," dodal hovorca s tým, že ďalšie informácie americké ministerstvo obrany poskytne čo najskôr.

Prezident Biden a viceprezidentka Harrisová boli podľa Bieleho domu o útoku na základňu Ajn al-Asad informovaní a rokovali o krokoch na posilnenie ochrany amerických vojakov ako aj o americkej odpovedi na tento útok.Podľa vyhlásenia Pentagonu o útoku v noci na dnes rokovali tiež americký minister obrany Lloyd Austin so svojím izraelským náprotivkom Joavom Galantom. Zhodli sa, že ide o "nebezpečnú eskaláciu", uviedol Reuters.

Útok bol len jeden

Spočiatku sa objavovali aj správy o možnom druhom útoku na túto základňu. Podľa citovaných zdrojov AP, však USA tieto správy preverili a dospeli k záveru, že útok bol len jeden. Proiránske skupiny v uplynulých mesiacoch zaútočili na koaličné základne v Iraku a Sýrii viac než 175-krát. K väčšine z týchto útokov sa prihlásil Islamský odboj v Iraku, ktorý je voľnou alianciou rôznych skupín podporovaných Iránom. Podobný útok na základňu Ajn al-Asad sa uskutočnil aj 26. júla.

Zmienené skupiny zdôvodnili útoky svojou solidaritou s Palestínčami, ktorí vedú konflikt s Izraelom v Pásme Gazy. V uplynulých týždňoch však útoky militantov na základne ustali. Americké ozbrojené sily majú v Iraku približne 2500 vojakov v rámci medzinárodnej koalície, ktorá tam pôsobí od roku 2014.

Haníjova smrť

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás tvrdí, že zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismaíla Haníju malo za cieľ dosiahnutie predĺženia konfliktu v Pásme Gazy. Haníjova smrť zároveň podľa neho skomplikuje mierové rozhovory. Abbás sa takto vyjadril v utorňajšom rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Abbás tiež uviedol, že o situácii v Gaze a na Blízkom východe bude čoskoro v Moskve rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. RIA Novosti s odvolaním sa na nemenovaný diplomatický zdroj dodala, Abbás bude na návšteve Moskvy od 12. až 14. augusta.  "Niet pochýb o tom, že cieľom vraždy Haníju je predĺžiť vojnu a rozšíriť oblasť, v ktorej sa odohráva," povedal Abbás v zmienenom rozhovore. "Bude to mať negatívny vplyv na prebiehajúce rokovania o ukončení agresie a stiahnutí izraelských vojakov z Gazy," dodal.

Haníja prišiel o život minulý týždeň pri útoku v Teheráne, kam pricestoval na inauguráciu nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. Irán a ním podporované militantné skupiny vrátane Hamasu pripisujú zodpovednosť za jeho vraždu Izraelu, ktorý tieto obvinenia nepotvrdil ani nevyvrátil. Za zabitie Haníju mu zároveň prisľúbili odvetu.

"Považujeme to za zbabelý čin a nebezpečný vývoj v izraelskej politike," povedal Abbás na margo vraždy. Dodal, že od izraelských síl v Pásme Gazy sa teraz vyžaduje, aby sa vzdali svojich ambícií, zastavili agresiu voči Palestínčanom, stiahli sa z Pásma Gazy, dodržiavali medzinárodné právo a realizovali tam okamžité a trvalé prímerie. Islamistické hnutie Hamas vládne v Pásme Gazy od roku 2007. Abbásov konkurenčný sekulárny a umiernený Fatah zase ovláda Palestínsku samosprávu, ktorá má čiastočnú kontrolu nad Izraelom okupovaným Západným brehom Jordánu.

Izraelský útok údajne zabil štyroch bojovníkov Hizballáhu

Izraelský útok na dom v Maifadoune na juhu Libanonu v utorok zabil štyroch mužov. Údajne išlo o členov hnutia Hizballáh, uviedol jeden z tamojších bezpečnostných zdrojov, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters. Doteraz sa väčšina ostreľovania medzi libanonským hnutím Hizballáh a izraelskou armádou  obmedzovalo na pohraničnú oblasť, Maifadoun však leží takmer 30 kilometrov severne od hranice s Izraelom.

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb vyhlásil, že sa snažia zabrániť reakcii Hizballáhu, aby sa nerozpútala ešte väčšia vojna. Napätie na Blízkom východe, vyvolané takmer desať mesiacov trvajúcou vojnou v Pásme Gazy, sa v posledných dňoch vystupňovalo po atentáte na Ismáíla Haníju, politického vodcu militantnej palestínskej skupiny Hamas, v Teheráne, ako aj po zabití najvyššieho vojenského veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra v Bejrúte.

V Libanone vládne napätie a chaos. V pondelok dostala krajina od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) núdzový zdravotnícky materiál pre prípad, že by v nej vypukol konflikt v plnom rozsahu. Letisko hlavného mesta Bejrút je zároveň zaplnené ľuďmi, ktorí sa snažia opustiť krajinu. Západné krajiny vrátane Francúzska, Veľkej Británie, Spojených štátov, Talianska, Turecka, no aj ďalšie vyzvali svojich občanov, aby opustili Libanon, kým sú k dispozícii komerčné lety. Aj Organizácia Spojených národov (OSN) požiadala rodiny svojich zamestnancov, aby opustili Libanon. Švédske veľvyslanectvo dočasne premiestnilo svojich zamestnancov na Cyprus. Viacerí libanonskí občania k situácii ale pristupujú skôr pokojne a odchod z krajiny neplánujú.

Osem Palestínčanov zomrelo pri útokoch Izraela na Západnom brehu

Osem Palestínčanov bolo zabitých a niekoľko ich utrpelo zranenia pri útokoch izraelských síl na Západnom brehu Jordánu. Oznámili to v utorok palestínske úrady, informuje agentúra Reuters a AP. Štyria ľudia zahynuli pri nočnej razii v obci pri meste Túbás a štyria v neďalekom meste Dženín. Podľa agentúry AP je medzi obeťami aj niekoľko tínedžerov.

Palestínsky Červený kríž potvrdil, že v Dženíne zomreli pri útokoch na dve autá štyria ľudia. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidieť, ako do mesta vstupujú obrnené transportéry. Izraelská armáda pritom uviedla, že jej vzdušné sily podnikli útoky proti "ozbrojeným teroristickým bunkám" v okolí Dženínu počas utorkovej operácie na Západnom brehu.

Libanon podnikol dronový útok na sever Izraela

Libanonské hnutie Hizballáh podniklo v utorok dronový útok na sever Izraela, pri ktorom utrpeli zranenia dvaja ľudia. Išlo o reakciu na zabitie jedného z jeho bojovníkov, informuje agentúra AP. Iránom podporovaný Hizballáh uviedol, že útok bol zameraný na vojenské základne na severe Izraela a išlo o odvetu na zabitie veliteľa nižšieho stupňa, ktorý zomrel pri útoku v pondelok.

Izraelskí zdravotníci uviedli, že po útoku sú v ich starostlivosti dvaja ľudia so zraneniami od šrapnelov. Stav jedného z nich je vážny. Nezdá sa, že by utorkový útok Hizballáhu bol spojený s jeho sľubom pomstiť zabitie svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra po útoku Izraela v Bejrúte minulý týždeň, konštatuje AP. Tento útok spolu s útokom v Teheráne, ktorý si vyžiadal život vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju, vyvolal obavy z vypuknutia rozsiahlejšieho konfliktu na Blízkom východe.

Irán aj libanonské hnutie Hizballáh sľubujú totiž za tieto útoky voči Izraelu odvetu. Izrael sa prihlásil k zodpovednosti za Šukrovo zabitie, ale k vražde Haníju, z ktorej ho obvinil Irán, sa nevyjadril. Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb v utorok uviedol, že Libanon a snaží zaistiť, aby akákoľvek reakcia na zabitie Šukra nevyvolala na Blízkom východe totálnu vojnu, píše agentúra Reuters.

Na hraniciach Libanonu a Izraela prichádza takmer denne k cezhraničným prestrelkám medzi izraelskou armádou a Hizballáhom. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva si aj v utorok vyžiadal útok Izraela v obci Maifadoun životy štyroch ľudí. Bezprostredne však nebolo jasné, či išlo o civilistov alebo militantov.

Viac o téme: VojnaBojeútok USAIrakIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu