Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hnutie Hamas začalo proces výberu nového lídra namiesto Ismáíla Haníju

Ismáíl Haníja
Ismáíl Haníja (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra, File)

KÁHIRA - Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne nad Pásmom Gazy, v sobotu oznámilo začiatok konzultácií o osobe nového lídra hnutia. Nový vodca nahradí vo funkcii Ismáíla Haníju, ktorý zahynul tento týždeň pri útoku pripisovanom Izraelu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vodca Hamasu prišiel o život v noci na stredu pri útoku v Teheráne, kam pricestoval na inauguráciu nového iránskeho prezidenta Masúda Pezeškijána. Irán aj Hamas prisľúbili za jeho zabitie odvetu. Americká spravodajská televízia CNN ešte vo štvrtok s odvolaním na nemenovaný zdroj uviedla, že Haníju zabila explózia výbušného zariadenia, ktoré bolo niekoľko týždňov ukryté v rezidencii, kde sa počas pobytu v Teheráne zvyčajne zdržiaval.

Podľa zdroja CNN bola bomba ukrytá v Haníjovej izbe už pred dvoma mesiacmi a odpálená na diaľku v čase, keď sa nachádzal v rezidencii. Ako v sobotu uviedla agentúra AFP, iránske Revolučné gardy však najnovšie tvrdia, že Izrael zavraždil Haníju "strelou krátkeho doletu" odpálenou z miesta niekde pred jeho rezidenciou v Teheráne. Denník The New York Times (NYT) v piatok informoval, že Irán po zabití Haníju zadržal už viac ako dve desiatky vysokých predstaviteľov. Stalo sa tak v reakcii vážne zlyhanie iránskych bezpečnostných zložiek, ktorého dôsledkom bola Haníjova smrť. NYT sa vo svojej správe odvolával na dvoch nemenovaných iránskych predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním.

Viac o téme: HamasIsmáíl HaníjaLíder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu