Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Turecko už druhý deň blokuje prístup na Instagram

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/AP Photo/Matt Slocum)

ANKARA - Turecko blokuje počas soboty už druhý deň vo svojej krajine prístup na sociálnu sieť Instagram. Tureckí predstavitelia vinia americkú spoločnosť z cenzúry a nedodržiavania vládnych požiadaviek, informuje o tom agentúra AFP.

Turecký regulačný orgán pre informačné technológie v piatok oznámil, že platforma vlastnená spoločnosťou Meta bola bez uvedenia dôvodu zablokovaná. Tamojší minister dopravy a infraštruktúry Abdulkadir Uraloglu sa však v piatok vyjadril, že Instagram ignoroval požiadavky vlády, aby odstránil niektoré príspevky.

archívne video

Medzi ruským a ukrajinským predstaviteľom vypukla v Ankare potýčka (Zdroj: Facebook/Oleksandr Marikovski)

"Naša krajina má svoje hodnoty a citlivosť. Napriek našim varovaniam sa nevenovali (pozn. spoločnosť Meta) kriminálnemu obsahu. Zablokovali sme prístup. Keď budú dodržiavať naše zákony, zákaz zrušíme," spresnil Uraloglu.

Riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun v stredu kritizoval Instagram a obvinil túto platformu z cenzúry. Uviedol, že "bráni ľuďom zverejňovať sústrastné odkazy pre mučeníka (Ismaíla) Haníju", lídra palestínskeho hnutia Hamas, ktorý zahynul v stredu pri útoku v Iráne. Haníja bol blízkym spojencom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, píše AFP.

Jeden zo zdrojov z regulačného orgánu pre informačné technológie anonymne uviedol, že dôvodom boli "urážky Atatürka", zakladateľa moderného Turecka, a "zločiny" vrátane "drogových hier a pedofílie". Sociálnodemokratické a nacionalistické opozičné strany podali v piatok večer na súd žiadosť o zrušenie zablokovania. Podľa tureckých médií má účet na Instagrame 50 miliónov z 85 miliónov obyvateľov krajiny.

Viac o téme: BlokovanieObmedzenieTureckoInstagramMeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu