Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Boje neprestali! Izrael opäť zaútočil na školu v Gaze, hlásia obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GAZA - Najmenej desať Palestínčanov dnes zomrelo pri leteckom údere Izraela na školu v meste Gaza. Podľa agentúry Reuters o tom informovalo palestínske teroristické hnutie Hamas, s ktorým Izrael v Pásme Gazy od vlaňajšieho októbra vedie vojnu. Hamas tvrdí, že v budove školy boli vysídlení Palestínčania, ktorí utiekli pred bojmi a izraelským bombardovaním. Izraelská armáda podľa serveru The Times of Israel (ToI) uviedla, že budovu bývalej školy používali ozbrojenci Hamasu.

Podľa izraelskej armády aj túto budovu bývalej školy používal Hamas na skladovanie zbraní a na plánovanie útokov proti izraelskej armáde v Gaze. Podľa palestínskych úradov v Pásme Gazy, ktoré má pod kontrolou Hamas, budova slúžila ako útočisko palestínskym civilistom, ktorí utiekli pred izraelským bombardovaním.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

V Pásme Gazy nie je žiadna bezpečná humanitárna zóna, hoci izraelská armáda tak niektoré oblasti pri pobreží nazýva. Aj v nich ale vykonáva letecké útoky s tým, že sa tam skrývajú ozbrojenci Hamasu. Izraelská armáda v predchádzajúcich týždňoch vyzvala palestínskych civilistov na evakuácie z týchto, podľa nej humanitárnych, zón. Veľká časť z asi 1,9 milióna vysídlených Palestínčanov sa premiestňovala od októbra niekoľkokrát. Utekajú ale väčšinou už len do miest zničených bombardovaním, ktoré sú plné sutín a odpadkov a kde nemajú dosť čistej vody ani jedla či zdravotnej starostlivosti.

Taktiež vo štvrtok izraelská armáda bombardovala školu v meste Gaza, v ktorej sa podľa nej zhromaždila skupina členov Hamasu. Podľa palestínskych záchranárov pri tom zomrelo najmenej 15 ľudí a ďalšie tri desiatky osôb boli zranené.

USA aj Británia vyzvali svojich občanov, aby urýchlene opustili Libanon

pojené štáty aj Británia vyzvali v sobotu svojich občanov, aby urýchlene opustili Libanon. Dôvodom sú obavy z čoraz väčšej eskalácie napätia medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh, informuje  agentúra AFP. Veľvyslanectvo USA v Libanone vyzvalo Američanov, aby z tejto blízkovýchodnej krajiny odišli akýmkoľvek dostupným spôsobom. Ambasáda vo svojom vyhlásení uvádza, že napriek pozastaveniu či zrušeniu letov z Libanonu sú "naďalej k dispozícii možnosti komerčnej dopravy", vďaka ktorým sa dá z tejto blízkovýchodnej krajiny odísť.

"Vyzývame tých, ktorí chcú opustiť Libanon, aby si rezervovali akúkoľvek dostupnú letenku, aj keby išlo o let, ktorý neodletí okamžite alebo nepôjde po trase, akú by uprednostňovali," uviedlo veľvyslanectvo.Obdobne sa v sobotu vyjadrila aj britská vláda a svojich občanov taktiež vyzvala, aby okamžite odišli z Libanonu. Britské ministerstvo zahraničných vecí im odporučilo, aby odišli "teraz, kým ešte majú k dispozícii možnosti" komerčného cestovania.

"Napätie je vysoké a situácia by sa mohla rýchlo zhoršiť," povedal šéf britského rezortu diplomacie David Lammy. "Hoci nepretržite pracujeme na posilnení našej konzulárnej prítomnosti v Libanone, môj odkaz pre tamojších britských štátnych príslušníkov je jasný - ihneď odíďte," dodal. Britský rezort diplomacie tiež uviedol, že do oblasti vysiela "pohraničné sily, konzulárnych pracovníkov aj vojakov", aby posilnil podporu pre britských občanov a diplomatov, ktorí sa tam ešte nachádzajú. Dodal, že nápomocné budú Britom aj dve lode kráľovského námorníctva, ktoré vo východnej časti Stredozemného mora vykonávajú humanitárne operácie a kráľovské letectvo uvádza do tzv. stavu pohotovosti v oblasti aj transportné vrtuľníky.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu