Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izraelskí vyjednávači prišli do Káhiry: Rokovať majú o Pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

KÁHIRA - Izraelská delegácia, v ktorej sú šéfovia tajných služieb Mosad a Šin Bet, pricestovala do Káhiry na nepriame rokovania s palestínskym militantným hnutím Hamas o prímerí v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na článok izraelského novinára Baraka Ravida zverejnený na spravodajskom portáli walla.co.il.

Sprostredkovateľmi nepriamych rokovaní s Hamasom sú Egypt, Katar a USA. Nové kolo rozhovorov však zatienilo zabitie politického vodcu Hamasu Ismaíla Haníju v Teheráne a veliteľa libanonskej organizácie Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrúte — oba tieto útoky priviedli celý región na pokraj vojny. Haníja bol navyše jedným z hlavných vyjednávačov Hamasu.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Nepriame rokovania medzi Izraelom a Hamasom už niekoľko mesiacov stagnujú. Ich cieľom je dosiahnutie prímeria v takmer desať mesiacov trvajúcej vojne v Pásme Gazy a prepustenie ďalších izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. Na oplátku by mali byť z izraelských väzníc prepustení palestínski väzni. Izrael však najnovšie trvá na tom, že jeho jednotky zostanú na strategických miestach v Pásme Gazy dlhší čas.

Podľa portálu walla.co.il sa na rokovaniach v Káhire zúčastní aj egyptský minister pre tajné služby Abbás Kámil a ďalší poprední predstavitelia vlády. Zamerané budú na prepustenie rukojemníkov a budúce bezpečnostné opatrenia na hranici Pásma Gazy s Egyptom. Izrael chce Hamasu zabrániť v pašovaní zbraní a munície cez túto hranicu.

Viac o téme: PrímerieRokovanie IzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu