Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prebehlík z KĽDR: Ide o prvé úspešné prekročenie hranice

Hore severokórejské vojenské strážne stanovište a dole juhokórejské stanovište z Padžu v Južnej Kórei
Hore severokórejské vojenské strážne stanovište a dole juhokórejské stanovište z Padžu v Južnej Kórei (Zdroj: TASR/AP/Ahn Young-joon)

SOUL - Občan Severnej Kórey (KĽDR) vo štvrtok ušiel z krajiny a cez námornú hranicu prešiel do Južnej Kórey. Ide o prvé úspešné prekročenie námornej hranice medzi znepriatelenými štátmi od októbra minulého roka. Informujú o tom agentúry Jonhap a AFP.

Zdroje z juhokórejského vojenského prostredia pre agentúru Jonhap uviedli, že osoba prekročila neutrálnu zónu v ústí rieky Han, kadiaľ prechádza námorná hranica medzi oboma Kóreami. Vo štvrtok ráno dorazil na juhokórejský ostrov Gyodong-myeon, ktorý je od územia KĽDR vzdialený približne päť kilometrov.

archívne video

Všetky dôkazy o raketách KĽDR na Ukrajine sú zatiaľ predbežné, tvrdí Blanár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Muž údajne pri prekročení hranice využil odliv a na ostrov sa mu podarilo prísť pešo. Zdroje taktiež uviedli, že pôvodne spozorovali dvoch severokórejských zbehov. Je preto pravdepodobné, že jednému z nich sa hranicu prekročiť nepodarilo. Generálny štáb juhokórejskej armády uviedol, že úrady už vyšetrujú detaily mužovho úteku. Vzťahy medzi oboma Kóreami sú v súčasnosti na najhoršej úrovni za uplynulé roky. Ide zároveň o prvý prípad za uplynulých desať mesiacov, kedy sa niekomu z KĽDR podarilo prekročiť námornú hranicu. V októbri minulého roka z KĽDR utiekli štyria ľudia na drevenom člne.

V prvej polovici tohto roka prebehlo do Južnej Kórey celkovo 105 Severokórejčanov. AFP pripomína, že ľudia z KĽDR utekajú pre drsné životné podmienky v totalitnom režime. Zbehnutie je v KĽDR kvalifikované ako mimoriadne závažný trestný čin a previnilcom aj ich rodinám sa za to udeľujú prísne tresty.

Viac o téme: HranicePrekročenieKĽDRJužná KóreaPrebehlík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu